Njemačka bi davala vrlo obilne potpore energetski intenzivnoj industriji

Autor: N. D. Objavljeno: 05.05.2023. 🕜 15:19 Lokacija: Berlin (Njemačka)
  • Postrojenja BASF-a u Ludwigshafenu Njemačkoj (izvornik: BASF, 2022.)

• BASF, procesna postrojenja, kemijska industrija
    Izvor: BASF SE

Njemački ministar gospodarstva je iznio protekcionističku ideju koja ide kontra slobodnog europskog tržišta

Njemački ministar gospodarstva Robert Habeck predložio je odobravanje milijarde eura vrijednih državnih subvencija za opskrbu energetski intenzivnih industrijskih multinacionalnih tvrtki jeftinom električnom energijom, sve dok pristanu zauzeti se za klimatsku neutralnost do 2045. i svoje poslovanje ostave u zemlji.

"Njemačka treba svoje osnovne industrije jednako kao i buduće", rekao je Habeck u priopćenju za javnost. Industrija je već u procesu prelaska na klimatski prihvatljive načine proizvodnje, ali država “mora podržati taj put, jer će osigurati da ostanemo jaka, konkurentna lokacija s održivim poslovanjem”, rekao je.

 
Konkurentnija industrija

 

Novi ministrov prijedlog – koji još nije odobrila Vlada u cjelini – jamčio bi određenim tvrtkama električnu energiju za 6 ceenti/kWh za 80% njihove potrošnje do 2030., za što će biti potrebno 25-30 milijardi eura državnih subvencija. S tom cijenom električne energije njemačka industrija bila bi konkurentna osnoj u SAD-u i Kini. Industrija je pozdravila prijedlog kao "jasnu promjenu igre". Velike subvencije europske gospodarske sile za domaću industriju sigurno će smetati susjednim zemljama EU koje su siromašnije, a ministarstvo gospodarstva kaže da je "svjesno zabrinutosti".

Ranije ovog tjedna, kancelar Olaf Scholz (SPD) i ministar financija Christian Lindner (FDP) kritizirali su planove za velike subvencije, a o Habeckovom prijedlogu sigurno će se naširoko raspravljati u kabinetu i – ako se to dogodi – i u parlamentu. Habeck je rekao da namjerava razgovarati o prijedlogu s dionicima iz industrije, udrugama i s političarima

TAGOVI