Postoji realističnija alternativa Repower EU koji se oslanja na zeleni vodik

Autor: N. D. Objavljeno: 05.05.2023. 🕜 10:03 Lokacija: Berlin (Njemačka)
  • Ursula von der Layen, predsjednica Europske komisije (izvornik:  Etienne Ansotte / EC - Audiovisual Service, 2021.)

• Ursula von der Layen, Europska komisija, Europska unija 
    Izvor: Etienne Ansotte / EC - Audiovisual Service

Njemački think-tank Agora Energiewende predlaže malo drugačiji put za smanjenje ovisnosti o plinu

Njemački think tank Agora Energewende nudi razumniju alternativu dominantnom i snažnom (i utoliko nerealističnom) oslanjanju na vodik kao zamjeni za prirodni plin u europskom energetskom miksu koji nalaže RePower EU. 

U studiji Gas Exit Pathways navode da putem smanjenja potražnje za prirodnim plinom u zgradarstvu, industriji i energetskom sektoru, EU može ojačati svoju energetsku sigurnost i smanjiti emisije za 60% do 2030. Odnosno 89% do 2040. Takav pristup, podržan snažnom kombinacijom politika, smanjio bi potražnju za vodikom do 2030. za 80% u usporedbi s ciljem REPowerEU. 

 
Nerealistični REPowerEU

 

Put za napuštanje plina u EU-a, koji predlaže Agora Energiewende značajno se razlikuje od strategije EU-a za odvikavanje Europe od ruskog plina (REPowerEU) na razini proizvodnje obnovljivog vodika i potražnje u kratkom roku. REPowerEU predviđa potrošnju 666 TWh (20 Mt) vodika i njegovih derivata koji se temelje na obnovljivim izvorima energije kako bi se zamijenio ruski plin u Europi do 2030. 

Agorina studija sugerira da bi potrošnja od 116 TWh do 2030. bila troškovno optimalna, dajući prednost izravnoj elektrifikaciji u odnosu na skuplju neizravna elektrifikacija koja se oslanja na vodik. Prema Gas Exit Pathway potražnja za vodikom u skladu je s nedavno dogovorenim ciljevima za vodik u revidiranom zakonu EU-a o obnovljivoj energiji.

Izvor: B.L.

 

Prema Agorinoj studij, nakon 2030. godine potražnja raste i doseže 570 TWh za obnovljivi vodik i 95 TWh za vodikove derivate 2040. odnosno 950 TWh odnosno 900 TWh 2050. Vodik na bazi fosilnog plina gotovo će se u potpunosti ukinuti do 2035. godine.

 
Smanjenje ovisnosti o plinu bez velikih promjena potrošnje

 

Agorin EU Gas Exit Pathway pokazuje da je postupno ukidanje moguće na temelju strukturnog smanjenja potražnje za plinom bez "ometajućih promjena u ponašanju" i uz održavanje industrijske proizvodnje na današnjim razinama. 

Ključne mjere za smanjenje potražnje za plinom uključuju brzo povećanje obnovljive energije kako bi se dostiglo 70% proizvodnje električne energije do 2030. i 85% do 2040., poboljšanje energetske učinkovitosti i elektrificiranje dobivanja procesne topline u industrijskom sektoru, izolaciju zgrada kao i ugradnju 40 milijuna dizalica topline do 2030., odnosno 80 milijuna do 2040. 

U Agorinom EU Gas Exit Pathwayu, energetski sektor, posebice energetski sektor, najbrže smanjuje svoju potrošnju plina, potaknut brzom implementacijom fotonapona i vjetroelektrana. Dubinske geotermalne i velike dizalice topline također igraju ključnu ulogu kao alternativa plinu u mrežama daljinskog grijanja, isporučujući otprilike četvrtinu proizvodnje toplinske energije do 2030. i polovicu do 2040.

Izvor: BASF SE

 

U industrijskom sektoru, Agora smatra da bi kemijska industrija, željezare i čeličane te strojeve i transportnu opremu mogli proizvoditi bez plina do 2040. Smanjenje upotrebe plina u industriji u početku će uglavnom biti potaknuto povećanom energetskom učinkovitošću i izravnom elektrifikacijom te će kasnije biti nadopunjen vodikom i bioenergijom temeljenom na obnovljivim izvorima energije s hvatanjem i skladištenjem ugljika (BECCS).

Energetska učinkovitost, dizalice topline i dekarbonizirano daljinsko grijanje ključne su poluge za postizanje gradnje gotovo bez plina do 2040. Prijelaz će zahtijevati jake politike, kao što su ambiciozni minimalni standardi energetske učinkovitosti, koji donose zelena ulaganja i sprječavaju vezanost opreme za fosilna goriva u zgradama, objavio je taj think tank. 

 

TAGOVI