Westinghouse je predstavio svoj prvi mali modularni reaktor

Autor: N. D. Objavljeno: 05.05.2023. 🕜 09:05 Lokacija: Pittsbourg (SAD)
  • Vizualizacija nuklearnog postrojenja s malim modularnim reaktorom Westinghouse (izvornik: Westinghouse, 2023.)

• mali modularni reaktori, nuklearni reaktori, nuklearne elektrane, nuklearna energija, Westinghouse
    Izvor: Westinghouse

Mali modularni reaktor nije jeftin, a prvi bi struju mogao proizvesti tek za deset godina

Westinghouse je u četvrtak svoj prvi mali modularni reaktor AP300, smanjenu verziju svog reaktora AP1000, s ciljem da prvi isporučuje energiju u mrežu unutar deset godina.

AP300 SMR (small modular reactor), temeljen na licenciranoj i operativnoj tehnologiji vode pod tlakom AP1000, opisan je kao "ultrakompaktna, modularno konstruirana jedinica koja koristi inovacije i operativno znanje globalne flote AP1000" i koristit će identičnu AP1000 tehnologiju uključujući "glavnu opremu, strukturne komponente, pasivnu sigurnost, dokazano gorivo i I&C sustavi". Tvrtka se nada da će ovo biti „gamechanger“ za njih ali i za svjetsku energetiku.

Westinghouse kaže da je to prvi SMR temeljen na već operativnom postrojenju i nada se da će imati koristi od dizajna koji koristi tehnologiju Gen III+ koja već ima regulatorno odobrenje u SAD-u, Velikoj Britaniji i Kini, kao i u skladu s Europskim zakonodavnim zahtjevima. Na tiskovnoj konferenciji nakon objave, Westinghouse je također rekao da će veličina AP300 biti oko 25% površine nogometnog igrališta, s ciljnim troškom po jedinici od milijardu USD.

 
Kreće se u licenciranje

 

Predsjednik Uprave Patrick Fragman je na konferenciji za medije rekao da je sada cilj dobiti odobrenje za licenciranje od Američke nuklearne regulatorne komisije do 2027. "s obzirom na postojeću zrelost dizajna i ponovnu upotrebu sastavnih dijelova licenciranja", nakon čega slijede tri godine za dobivanje dozvola za pojedine lokacije i daljnje tri godine za izgradnju "što znači da će za 10 godina prvi AP300 SMR učinkovito isporučiti svoju prvu snagu u mrežu".

Tvrtka vjeruje da će baza korisnika za male modularne reaktore biti šira od postojećih korisnika, te će uključivati upotrebu kao što je proizvodnja vodika, daljinsko grijanje, desalinizacija vode i opskrba energijom za podatkovne centre.

Postoji više od 50 različitih SMR-ova u različitim fazama razvoja, s predviđanjima da će doći do velike potražnje u cijelom svijetu, s nizom različitih tvrtki koje raspravljaju o narudžbama za njih ili ih pripremaju u zemljama od Poljske do Filipina, objavio je World nuclear news.

TAGOVI