Iran i SAD međusobno si plijene tankere s naftom

Autor: N. D. Objavljeno: 04.05.2023. 🕜 09:19 Lokacija: Teheran (Iran)
  • Pramac tankera za naftu (izvornik: Angad Cheema from Pixabay, 2023.)

• tankeri, nafta, pomorstvo, brodovi
    Izvor: Angad Cheema / Pixabay

Prvo je SAD "maznuo" iransku naftu, zatim je Iran vratio istom mjerom

Sjedinjene Države nedavno su zaplijenile teret iranske sirove nafte s tankera na moru, prema pomorskoj sigurnosnoj tvrtki, što ukazuje da je zapljena prethodila potezu Irana da zaplijeni Chevronov teret sirove nafte u četvrtak kod obale Omana.

U četvrtak prošli tjedan je iranska mornarica zaplijenila tanker pod zastavom Maršalovih Otoka koji je prevozio sirovu naftu namijenjenu Chevronu, priopćila je američka mornarica. Prema Teheranu, tanker je sudjelovao u sudaru s iranskim brodom u Omanskom zaljevu, što je rezultiralo ozljedama iranskih članova posade, a nekoliko ih je nestalo. Iran je rekao da je tanker osam sati ignorirao radio pozive nakon sudara.

Iran je rekao da vraća Suezmax tanker natrag u Iran na istragu. Američka mornarica je međutim optužila Iran za ometanje prava plovidbe u međunarodnim vodama, nazivajući incident "prijetnjom pomorskoj sigurnosti i globalnom gospodarstvu", piše Oilprice.

Prošli petak su se pojavile nove informacije iz pomorske sigurnosne tvrtke Ambrey, koja je tvrdila da je iranski motiv za zapljenu Chevronove sirove nafte bila odmazda za američku zapljenu koja se dogodila niti pet dana prije.

"Oba tankera bila su veličine Suezmaxa. Iran je prethodno odgovorio uzajamno nakon zapljene iranskog naftnog tereta", rekao je Ambrey u bilješci klijentima, objavio je Jerusalem Post.

 
Nije prvi puta, a ni posljednji...

 

Izvori upoznati s tim rekli su da su Sjedinjene Države zaplijenile tanker Suez Rajan na Maršalovim otocima nakon što su dobile sudski nalog da to učine. Posljednji poznati položaj tankera bio je blizu južne Afrike.

Ovo nije prvi put da se na globalnim energetskim tržištima sukobljavaju Sjedinjene Države i Iran oko zaplijenjenih naftnih tankera. Iranska nacionalna garda zaplijenila je 2019. britanski naftni tanker Stena Impera zbog navodnog kršenja pomorskog zakona. Iran je 2020. zaplijenio naftni tanker koji je plovio pod zastavom Liberije u Hormuškom tjesnacu pa ga je pustio.

Sjedinjene Države također su sudjelovale u svađi oko zapljene nafte, zaplijenivši iranski naftni teret prošlog svibnja u blizini Grčke, piše OilPrice.

TAGOVI