Motore s unutarnjim izgaranjem treba poboljšati, a ne zabraniti

Autor: B. O. Objavljeno: 02.05.2023. 🕜 08:30 Lokacija: Hamburg (Njemačka)
  • Autoceste; Njemačka; promet (FOTO: Jennifer Latuperisa-Andresen, 2023.)
    Izvor: Jennifer Latuperisa-Andresen

Što se više razilazimo s benzinskim i dizelskim motorima, to će rasti njemačka ovisnost o kineskoj baterijskoj tehnologiji u proizvodnji automobila, kaže Boris Rhein

Čelnik Savezne pokrajine Hessen Boris Rhein kritizirao je europski plan za postupno ukidanje motora s unutarnjim izgaranjem, upozoravajući kako bi to povećalo njemačku ovisnost o kineskoj baterijskoj tehnologiji.

"Njemačka ne smije izgubiti svoje tehnološko vodstvo koje trenutačno doživljava s motorom s unutarnjim izgaranjem. Trebali bismo poboljšati motor s unutarnjim izgaranjem, a ne ga zabraniti", rekao je Rhein za novine Welt am Sonntag.

Komentari tog istaknutog člana Kršćansko-demokratske unije (CDU) upućuju kako bi moglo doći do razilaženja u stajalištima s koalicijskim partnerima – strankom Zelenih u Hessenu, gdje se izbori održavaju 8. listopada.

 

Brodarstvo i zrakoplovstvo

CO2 neutralna goriva osigurala su budućnost motorima s unutarnjim izgaranjem, tvrdi Rhein.

Što se više razilazimo s motorima koja koriste benzinska i dizelska goriva, to će rasti njemačka ovisnost o kineskoj baterijskoj tehnologiji u proizvodnji automobila, rekao je. "Ako ga sada zabranimo, čisti motor s unutarnjim izgaranjem - i vrijednost koju stvara - neće se razvijati u našoj zemlji, nego u drugim regijama svijeta". 

Europska unija odlučila je da se od 2035. godine nadalje ne smiju registrirati novi automobili s motorima s unutarnjim izgaranjem koji koriste benzin ili dizel, radi zaštite klime. Na inzistiranje Njemačke ipak je dogovorena iznimka za sintetička goriva.

Zeleni su kritizirali kompromis na razini EU-a, izvijestila je njemačka novinska agencija dpa. 

Upotreba e-goriva - koja se mogu proizvesti iz vode i ugljičnog dioksida izdvojenog iz zraka korištenjem obnovljivih izvora - vrlo je kontroverzna. Zbog njihove energetski intenzivne proizvodnje, kritičari tvrde da bi se njihova uporaba trebala ograničiti na brodarstvo i zrakoplovstvo.

TAGOVI