U svijetu novoregistrirano gotovo 7,4 milijuna električnih vozila lani

Autor: B. O. Objavljeno: 08.05.2023. 🕜 10:52 Lokacija: Uxbridge (Ujedinjena Kraljevina)
  • Punionica električnih vozila (FOTO: Markus Spiske, 2023.)

• punionice električnih vozila, električna vozila, elektromobilnost
    Izvor: Markus Spiske

Tržišni udjel baterijskih električnih vozila skočio je s 5,5 posto u 2021. na 9,3 posto u prošloj godini

U svijetu je registrirano 79,4 milijuna novih vozila lani, što je za dva posto manje u odnosu na 2021. godinu (80,7 milijuna primjeraka). Pritom je, prema podacima analitičke tvrtke Jato Dynamics, broj novoregistriranih baterijskih električnih vozila u 2022. porastao je za čak 66 posto. 

Drugim riječima, tijekom prošle godine u svijetu je bilo novoregistrirano čak 7,37 milijuna električnih vozila, što je za 2,9 milijuna 'električara' više u odnosu na 2021. godinu. Njihov globalni tržišni udjel tako je skočio s 5,5 posto u 2021. na 9,3 posto u prošloj godini. 

"Čini se kako će 'boom' električnih vozila izdržati. Vlade u razvijenom svijetu nastavile su nuditi velikodušne poticaje, potičući potrošače da se odreknu vozila s motorima s unutarnjim izgaranjem, dok su proizvođači smanjili prosječne cijene zahvaljujući uvođenju pristupačnijih modela", izjavio je Felipe Munoz, globalni analitičar Jato Dynamicsa.

Norveška je nastavila postavljati svjetske standarde u tržišnom prihvatu električnih vozila, dok je Kina bila najveće svjetsko tržište s udjelom od čak 53 posto u globalnoj prodaji. Uspjeh Kine rezultat je kraćeg čekanja za isporuku kupljenog električnog vozila u usporedbi s automobilima s motorima s unutarnjim izgaranjem te rastuće ponude za potrošače – u 2022. u Kini je predstavljeno 15 novih marki, javlja Jato Dynamics.

TAGOVI