Više od sto milijuna eura za mrežu brzih punionica električnih vozila

Autor: B. O. Objavljeno: 11.05.2023. 🕜 11:24 Lokacija: Rim (Italija)
  • Pištolji na punionici električnih vozila - snimljeno na Hanoverskom sajmu (foto: BL, travanj 2019.)

• punionice električnih vozila, elektromobilnost
    Izvor: B.L.

Ususret dvije tisuće brzih punionica najmanje snage 150 kW duž glavnih europskih prometnih koridora u osam zemalja - Italiji, Španjolskoj, Francuskoj, Austriji, Njemačkoj, Portugalu, Sloveniji i Grčkoj

Europska komisija i talijanska razvojna banka (CDP) dodijelili su više od 100 milijuna eura Be Chargeu, tvrtki u vlasništvu Plenitudea (tvrtke u rukama talijanske naftne i plinske skupine Eni), za gradnju jedne od najvećih mreža brzih punionica električnih vozila u Europi do 2025. godine. Cilj je potaknuti razvoj infrastrukture za elektromobilnost i ubrzati energetsku tranziciju.

CDP je, priopćio je Eni, odobrio kredit od 50 milijuna eura, čemu valja dodati još bespovratnih 50,4 milijuna eura koje je EK dodijelila za gradnju mreže od više od dvije tisuće brzih punionica najmanje snage 150 kW duž glavnih europskih prometnih koridora u osam zemalja - Italiji, Španjolskoj, Francuskoj, Austriji, Njemačkoj, Portugalu, Sloveniji i Grčkoj.

 

Potpora energetskoj tranziciji

"Projekt Be Charge dat će pozitivan doprinos stvaranjem mreže ultrabrzih punionica električnih vozila u osam članica. Takva velika mreža dodatno će umiriti potrošače, potaknuti ih da pune svoje automobile diljem EU-a i tako promovirati elektromobilnost", izjavila je Adina Vălean, europska povjerenica za promet. 

Izvor: Shutterstock

"Dodijeljena sredstva jasno su priznanje predanosti Be Chargea elektromobilnosti koja predstavlja važan dio Plenitudeove strategije za potporu energetskoj tranziciji. Ova je transakcija dio plana tvrtke, koja trenutačno ima više od 15 tisuća mjesta za punjenje, za razvoj europske infrastrukture punionica velike snage i udvostručiti svoju mrežu do 2026. te dosegnuti 30 tisuća mjesta za punjenje", kazao je Stefano Goberti, glavni izvršni direktor Plenitudea. 

"Ponosni smo što smo zaključili ovaj ugovor o financiranju u korist projekta Be Charge za razvoj učinkovitog i održivog transportnog sustava te što sve više usmjeravamo našu predanost energetskoj tranziciji. Osim toga, transakcija potvrđuje isplativu suradnju i sinergiju sa svim europskim dionicima i ulogu CDP-a kao posrednika u pristupu resursima Europske unije za provedbu održivih projekata, od kojih je Be Charge izvrstan primjer", napomenuo je Massimo Di Carlo, zamjenik generalnog direktora i glavni poslovni direktor CDP-a. 

 

TAGOVI