Otvorena velika europska tvornica baterija

Autor: B. O. Objavljeno: 31.05.2023. 🕜 09:13 Lokacija: Douvrin (Francuska)
  • Vizualizacija baterije za električna vozila (izvornik: PP77LSK / Shutterstock, 2018.)

• baterijska električna vozila, električna vozila, baterije, elektromobilnost
    Izvor: PP77LSK / Shutterstock

Korak k većoj neovisnosti europske automobilske industrije

Zahvaljujući njemačko-francuskom zajedničkom ulaganju u projekt Automotive Cells Company (ACC) u utorak je otvorena velika tvornica automobilskih baterija u blizini Douvrina u sjevernoj Francuskoj, uz nazočnost njemačkog ministra prometa Volkera Wissinga i francuskog ministra gospodarstva Bruna Le Mairea.

Wissing je tvornicu opisao kao važan doprinos osiguravanju neovisnosti europske automobilske industrije u budućnosti. Jer, proizvodnja baterija uglavnom se odvija u Aziji.

Francuska i Njemačka taj projekt subvencioniraju s gotovo 1,3 milijarde eura. Europska unija morala je pokazati svoje snage u svjetlu izazova iz Kine i Sjedinjenih Američkih Država i obraniti svoju industriju i radnike, rekao je Le Maire.

 

Središte industrije električnih vozila

ACC je zajednički projekt francuske automobilske skupine Stellantis (Peugeot, Opel i Fiat), njemačkog proizvođača Mercedes-Benza i francuske energetske kompanije Total osnovan 2020. godine.

Izvršni direktor Mercedesa Ola Källenius opisao je novu tvornicu kao prekretnicu u transformaciji europske automobilske industrije čineći ju konkurentnijom i održivijom.

ACC planira otvoriti i tvornice u Kaiserslauternu u Njemačkoj i u Termoliju u Italiji. Ukupno se ulaže 7,3 milijarde eura, izvijestila je njemačka novinska agencija dpa. 

Tvornica u Douvrinu najveća je te vrste u Francuskoj. Sjever zemlje postaje središte industrije električnih vozila, s četiri velike tvornice baterija u blizini velikih proizvođača automobila. 

TAGOVI