Njemačka i EU postigle dogovor oko motora s unutarnjim izgaranjem

Autor: B. O. Objavljeno: 27.03.2023. 🕜 09:15 Lokacija: Hamburg (Njemačka)
  • Zgrada Reichstaga (Bundestaga) u Berlinu u Njemačkoj (foto: Tajana L., rujan 2018.)

• Berlin, Njemačka
    Izvor: Tajana Labudović

Iznašli smo dogovor s Njemačkom o budućoj upotrebi e-goriva u automobilima, napisao je na Twitteru potpredsjednik EK-a Frans Timmermans

Savezna vlada postigla je dogovor s Europskom komisijom u sporu oko zabrane novih automobila s motorima s unutarnjim izgaranjem. Dužnosnici obiju strana objavili su to u subotu, izvijestila je njemačka novinska agencija dpa.

Spor između Berlina i Bruxellesa oko dogovorenog postupnog ukidanja bio je usredotočen na to hoće li proizvođači moći proizvoditi automobile koji koriste e-goriva nakon 2035. godine.

"Iznašli smo dogovor s Njemačkom o budućoj upotrebi e-goriva u automobilima", napisao je na Twitteru potpredsjednik EK-a Frans Timmermans.

"Sada ćemo raditi na tome da se standardi CO2 za regulaciju automobila usvoje što je prije moguće, a Komisija će brzo nastaviti s potrebnim pravnim koracima", napisao je.

Savezni ministar digitalizacije i prometa Volker Wissing, koji se zalagao za promjenu, napisao je da se "vozila s motorima s unutarnjim izgaranjem još uvijek mogu registrirati nakon 2035. ako koriste isključivo CO2 neutralna goriva". 

"Europa ostaje tehnološki neutralna", napisao je.

TAGOVI