Ipak zabrana fosilnih goriva u prometu od 2035.!

Autor: N. D. Objavljeno: 28.03.2023. 🕜 16:00 Lokacija: Bruxelles (Belgija)
  • Ispušni plinovi iz automobila (izvornik: ssuaphotos / Shutterstock, 2013.)

• ispušni plinovi, emisije, onečišćenje
    Izvor: ssuaphotos / Shutterstock

Proizvođači automobila i kupci u sve jačem škripcu europske diktature protiv fosilnih goriva u prijevozu

Ministri EU-a u utorak su službeno potpisali zakon o postupnom ukidanju prodaje novih automobila i kombija s motorima na fosilna goriva do 2035., okončavši otpor Njemačke i njezinih saveznika u posljednji trenutak. No, postoji manja „kvaka“ uglavljena u zadnji trenutak, koja uvodi na mala vrata nikougljična e-goriva, koja su još udaljena od komercijalizacije. 

Cijena dogovora od utorka bila je zakulisni dogovor prošlog tjedna između Europske komisije i Berlina prema kojem će naknadno biti objavljeni dodatni tehnički propisi koji određuju zaobilazno rješenje za ugljično neutralna e-goriva — sintetičku ekološki prihvatljiviju alternativu fosilnim gorivima. 

Osim postavljanja cilja čistih automobila do 2035., zakon podiže privremeni cilj smanjenja emisija do 2030., što će prisiliti proizvođače automobila da pojačaju prodaju električnih vozila u sljedećih nekoliko godina.

Oštre restrkcije

Uredba predviđa smanjenje emisije iz novih automobila za 55% i iz lakih dostavnih vozila za 50% od 2030. do 2034. i 100-postotno smanjenje od 2035. godine za obje kategorije tih vozila. Postići to bit će faktički nemoguće s fosilnim gorivima, tako da je zapravo riječ o zabrani. A otkuda proizvesti dovoljno zelene električne energije za masovnu elektromobilnost, to kao da nikoga u Bruxellesu nije briga. 

Prema priopćenju Vijeća, Komisija će predstaviti prijedlog o registraciji vozila na ugljično neutralna goriva nakon 2035..

Predloženo je zasebno zakonodavstvo koje pokriva emisije iz kamiona, autobusa i autobusa, dok se također raspravlja o opsežnom paketu pravila koja pokrivaju sve zagađivače iz vozila koja nemaju emisije u skladu sa standardima Euro 7.

Međutim, takvu će rupu još morati odobriti institucije EU-a. Obećanje Komisije da će revidirati svoje standarde emisije ugljičnog dioksida također će ovisiti o odobrenju Europskog parlamenta i zemalja članica. Zakon sada samo treba biti objavljen u službenom glasilu EU-a prije nego što stupi na snagu u nadolazećim tjednima.

TAGOVI