Beč obara rekorde u gradnji biciklističke mreže

Autor: B. O. Objavljeno: 24.03.2023. 🕜 14:09 Lokacija: Zagreb
  • Panorama Beča (foto: BL, lipanj 2018.)

• Beč, gradovi, Austrija
    Izvor: B.L.

Glavni grad Austrije u biciklističku mrežu do 2025. planira uložiti 100 milijuna eura

U Beču je u prošloj godini izgrađeno 17 kilometara nove biciklističke infrastrukture. Glavni grad Austrije ove godine planira oboriti rekord i izgraditi dodatnih 20 kilometara biciklističke mreže. 

Kako bi biciklistička infrastruktura bila u skladu s ciljevima postizanja klimatske neutralnosti do 2040., Beč u biciklističku mrežu do 2025. planira uložiti 100 milijuna eura. Samo prošle godine uloženo je 26 milijuna eura. Proširenjem i dogradnjom biciklističkih staza Bečani dobivaju dodatan razlog zbog kojeg bi se u svakodnevici i u slobodno vrijeme odlučili za ekološki prihvatljiv način prijevoza.

Riječ je o dosad najvećem projektu proširenja biciklističke mreže, priopćeno je iz Inozemnog ureda Grada Beča. Čak 70 posto novih dionica odnosi se na biciklističke i pješačko-biciklističke staze, 15 posto otpada na prave biciklističke staze, 64 posto projekta uključuje novu infrastrukturu (proširenje i dogradnja staza), a 36 posto postojećih staza poboljšat će se i optimizirati.
 

Više od milijun biciklista 

Tako će se u 4. bečkom okrugu Wieden u ulici Argentinierstraße, koja je inače jako prometna upravo zbog svog položaja jer vodi od centra grada do Glavnog željezničkog kolodvora pa sve do ruba grada prema Donjoj Austriji, automobilski promet smiriti, a ulica će postati prikladnija za biciklistički i pješački promet. Ulica je duga devet kilometara, a 2022. zabilježeno je više od milijun biciklista koji su njome vozili.
 

Izvor: B.L.

Osim toga, ulica će se dodatno ozeleniti kako bi bila još ugodnija za boravak. Radovi će započeti najesen.

U okviru projekta smirivanja prometa i ozelenjivanja okoline škole u 8. okrugu našla se i ulica Pfeilgasse. U gotovo 700 metara dugoj ulici biciklisti i pješaci imat će prednost.
 

'Mega' staza

Prošle je godine započeta tzv. velika biciklistička ofenziva i u 22. okrugu Donaustadtu, biciklističke staze će do kraja godine brojiti ukupno 14 kilometara. U njih spada i 3,5 metara široka dvosmjerna staza – rezultat uvođenja obvezne naplate parkiranja na cijelom području grada. Uzduž staza u tom gradskom okrugu posadit će se gotovo 200 stabala koje će prolaznicima pružati hlad u ljetnim danima.

Započeti radovi prošle godine na gradnji prve bečke 'mega' biciklističke staze teku po planu i nastavljaju se i ove godine. Radi se o dionici koja će povezivati središte grada s Donaustadtom. Među njima je ulica Lasallestraße dužinom koje će biciklistička staza biti posebno široka. Ta ulica jedna je od najprometnijih u gradu, 2022. zabilježeno je više od milijun biciklista. 

Projekt obuhvaća još nekoliko ulica, a sedam kilometara duga 'mega' staza u promet će biti puštena u idućoj godini.

TAGOVI