Dogovor o smanjenju emisija iz pomorskog prometa

Autor: B. O. Objavljeno: 23.03.2023. 🕜 13:52 Lokacija: Bruxelles (Belgija)
  • Kontejnerski brod u Riječkom zaljevu (foto: BL, travanj 2022.)

• brodovi, pomorstvo
    Izvor: B.L.

Promicanje uporabe čišćih goriva i energije

Europska komisija pozdravlja politički dogovor Europskog parlamenta i Vijeća kojim se povećava doprinos pomorskog prometa cilju smanjenja neto emisija stakleničkih plinova na razini EU-a za najmanje 55 posto do 2030. i postizanju klimatske neutralnosti do 2050. godine. 

Suzakonodavci su jutros postigli dogovor o inicijativi FuelEU Maritime, novoj uredbi EU-a kojom se osigurava smanjenje udjela stakleničkih plinova u gorivima koja se upotrebljavaju u pomorskom prometu za dva posto u 2025. i čak za 80 posto do 2050. godine.
 

Trgovanje emisijama

Tom će se mjerom pridonijeti smanjenju emisija stakleničkih plinova iz pomorskog prometa promicanjem uporabe čišćih goriva i energije, priopćeno je iz Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj.

Tako je dopunjen privremeni dogovor postignut 18. prosinca 2022. o uvrštavanju emisija iz pomorskog prometa u sustav EU-a za trgovanje emisijama (EU ETS), ključne inicijative u naporima za smanjenje emisija iz pomorstva.  

Dogovor je još jedan važan korak u donošenju zakonodavnog paketa Komisije Spremni za 55 posto za provedbu Europskog zelenog plana.

Više informacija dostupno je u priopćenju za medije.

TAGOVI