Šest električnih vozila za Hrvatske šume

Autor: B. O. Objavljeno: 23.03.2023. 🕜 08:27 Lokacija: Zagreb
  • Šuma (foto: Tonka, 2003.)

• šuma, biomasa, priroda
    Izvor: Antonia Hohnjec

Hrvatske šume obilježile su prvi dan proljeća i Svjetski dan šuma

Uz jasnu i konkretnu poruku 'U proljeće prvo posadi drvo', povodom prvog dana proljeća i Svjetskog dana šuma, Hrvatske šume ovaj tjedan su organizirale sadnju 150  stabala hrasta kitnjaka i hrasta lužnjaka na Dubravkinom putu u Zagrebu, ali i hrvatskoj javnosti predstavile šest električnih vozila upotrebom kojih će emisija CO2 u narednim godinama biti smanjena za čak 18 tona godišnje.

Park šuma Dubravkin put jedna je od najposjećenijih urbanih šuma u Zagrebu s neprocjenjivom ekološkom i socijalnom vrijednošću, budući da je nastala prirodnim pomlađivanjem te predstavlja prirodnu oazu i ekološko uporište u gradskim uvjetima, izvijestile su Hrvatske šume.

Cilj ovog hvalevrijednog projekta je potaknuti svijest o važnosti očuvanja šuma i promicanju održivog razvoja.
 

Različite šumske vrste

"Hrvatske šume itekako su svjesne da su šume nezamjenjiv resurs za održavanje životne ravnoteže, posebice za smanjenje emisije štetnih plinova koji pridonose globalnom zagrijavanju. Upravo zato, Hrvatske šume godišnje zasade više od devet milijuna sadnica različitih šumskih vrsta. Šume se pomlađuju kroz brojne samostalne, ali i akcije koje uključuju udruge građana, škole, dječje vrtiće i vanjske suradnike. Iznimno velik odaziv ovim akcijama daje nam vjetar u leđa i poticaj jer je svaka posađena biljka dragocjena za život na Zemlji i sve nas", izjavio je predsjednik Uprave Hrvatskih šuma Nediljko Dujić

"Hrvatske šume redovito provode ovakve i slične aktivnosti te smo uvjereni da je ova inicijativa  još jedan uspješan korak u zaštiti naše prirode i osiguranju kvalitetnijeg života za sve nas.  Zajedno činimo razliku i pozitivno utječemo na okoliš, čuvamo prirodu i šume za naše buduće generacije", dodao je.

Inicijativu kolektivne sadnje, svojim dolaskom podržali su i ministrica poljoprivrede Marija Vučković i dekan Fakulteta šumarstva i drvne tehnologije Josip Margaletić.

"Čestitam vam Međunarodni dan šuma, najraznovrsnijih ekosustava na našem planetu. Pri tome, želim posebice čestitati hrvatskoj šumarskoj struci i znanosti, a i svima onima koji su doveli do činjenice da je Hrvatska prepoznata kao država s njegovanjem ove znanosti, tradicije i struke i gospodarenja šumama više od dva i pol stoljeća", izjavila je ministrica.
 

Konkretni projekti

Uz zajedničku sadnju stabala, ovom je prilikom održano i predstavljanje šest električnih vozila koja su nedavno nabavljena zahvaljujući Fondu zajedničkog financiranja na temelju Javnog poziva za sufinanciranje energetski učinkovitih vozila u javnom sektoru. Električni automobili će pomoći Hrvatskim šumama smanjiti emisiju CO2 za čak 18 tona godišnje, uzimajući u obzir da prosječno osobno vozilo emitira oko tri tone CO2 godišnje.

Izvor: Shutterstock

"Svjesni onečišćenja koje sa sobom nosi moderan način života i sve veća urbanizacija, cilj nam je aktivno sudjelovati u smanjenu emisija štetnih plinova i pridonijeti zaštiti okoliša, ali i osigurati učinkovitiji i ekonomičniji rad naše tvrtke. Izrazito smo ponosni što smo predvodnik zelene tranzicije. Naime, do sad smo izvršili zamjenu sustava grijanja u više od 107 naših poslovnih zgrada, odnosno s fosilnih goriva prešli smo na lokalni drvni pelet ili sječku, a sve svoje objekte obnavljamo primjenom nisko-energetskih standarda gradnje", napomenuo je Dujić.

Ova inicijativa Hrvatskih šuma sjajan je primjer kako se briga za okoliš i održivi razvoj trebaju provoditi kroz konkretne akcije i projekte. Upravo zato, ovih se dana u svim podružnicama Hrvatskih šuma održavaju dani kolektivne sadnje stabala u kojima sudjeluju stotine građana, a nabava električnih vozila dodatni je bitni korak u smanjenju emisije štetnih plinova i zaštiti prirode za buduće generacije.

TAGOVI