Izgradnja klimatski otporne budućnosti

Autor: B.O. Objavljeno: 25.02.2021. 🕜 08:44 Lokacija: Bruxelles (Belgija)

EK je donijela novu strategiju EU-a za prilagodbu klimatskim promjenama

Europska komisija jučer je donijela novu strategiju EU-a za prilagodbu klimatskim promjenama. Tako se utvrđuju načini pripreme za neizbježne učinke klimatskih promjena kao što su smrtonosni toplinski valovi, katastrofalne suše, propadanje šuma i erozija obala uslijed povećanja razina mora, a koje uzimaju svoj danak u Europi i svijetu. 

Nadovezujući se na Strategiju za prilagodbu klimatskim promjenama iz 2013., jučerašnjim se prijedlozima žele utvrditi i provesti konkretna rješenja navedenih problema, izvijestila je EK.

 

Toplinski valovi 

"Cjepivo protiv klimatskih promjena ne postoji i zato se moramo pripremiti za neizbježne negativne posljedice klimatskih promjena i boriti protiv njih. Učinci klimatskih promjena već se osjete u EU-u i šire, a nova strategija za prilagodbu klimatskim promjenama omogućit će nam bolju pripremu za njih. Ako djelujemo danas, možemo oblikovati klimatski otpornu budućnost", izjavio je izvršni potpredsjednik za Europski zeleni plan Frans Timmermans

Učestaliji ekstremni vremenski uvjeti uzrokuju sve veće gospodarske gubitke, koji su u EU-u već dosegnuli prosječni godišnji iznos od 12 milijardi eura. Konzervativne procjene pokazuju da bi godišnji gubitak gospodarstva EU-a iznosio najmanje 170 milijardi eura uslijed izlaganja globalnom zatopljenju od 3°C iznad predindustrijskih razina. 

Klimatske promjene ne utječu samo na gospodarstvo, već i na zdravlje i dobrobit Europljana koje sve češće pogađaju toplinski valovi: najsmrtonosnija prirodna katastrofa 2019. bila je toplinski udar, uslijed kojeg je umrlo 2.500 ljudi. 


Praćenje, analiza i zaštita 

Mjere prilagodbe moraju se temeljiti na pouzdanim podacima i alatima za procjenu rizika dostupnima svima – obiteljima koje kupuju i obnavljaju domove, tvrtkama u obalnim regijama te poljoprivrednicima koji planiraju proizvodnju. 

Zato se, među ostalim, strategijom predlažu mjere kojima se potiče širenje znanja o prilagodbi klimatskim promjena radi prikupljanja veće količine kvalitetnih podataka o rizicima i gubicima povezanima s klimom.

TAGOVI