Urbana mobilnost kao ključ za održivi razvoj gradova

Autor: B.L. Objavljeno: 27.04.2023. 🕜 16:30 Lokacija: Zagreb
  • Električni bicikl u Barceloni (izvornik: EIT Urban Mobility, travanj 2023.)

• električni bicikli, elektromobilnost
    Izvor: EIT Urban Mobility
  • Električno vozilo u Veneciji - Mestreu (izvornik: EIT Urban Mobility, travanj 2023.)

• električna vozila
    Izvor: EIT Urban Mobility

Za bilo kakve projekte u području održivog prometa i elektromobilnosti važno je pronaći odgovarajuće financiranje

"Urbana mobilnost je način na koji živimo u gradovima i kako bismo trebali živjeti, način na koji se krećemo, odnosno bolje rečeno ne krećemo - jer ako, primjerice, koristimo 60% gradskog prijevoza više nego inače, toliko ima više slobodnih parking-mjesta i manje auta na ulicama, a ta mjesta možemo koristiti za socijalizaciju i dječja igrališta. Upravo na taj način se osjećaj življenja u gradu može potpuno promijeniti," objasnio je Bence Huba, menadžer u EIT Urban Mobility, na nedavno održanom INVENTO Summitu u Zagrebu.
Naime, EIT Urban Mobility je inicijativa Europskog instituta za inovacije i tehnologiju (EIT) koja se bavi razvojem održive urbane mobilnosti u europskim gradovima. Jedan od ključnih ciljeva te inicijative je podržavanje inovacija u području mobilnosti financiranjem različitih projekata i aktivnosti. EIT Urban Mobility, pokrenut je prije četiri godine, pokriva cijelu Europu i trokut znanja te je trenutačni izazov povezati sve to sa gradovima.
"Cilj je spojiti gradove na razne izvore financiranja. U planu je i novi Investment Fond. No do tada je na raspolaganju velik broj natječaja za financiranje poduzetnika koji se bave inovacijama i daju nova rješenja u području urbane mobilnosti," dodaje Bence Huba.

 

Za one koji imaju inovativno rješenje spremno za tržište, a koje može ubrzati promjenu prema održivoj, sigurnoj i uključivoj mobilnosti idealan je Open Call for Innovation. Traže se inovativna rješenja za rješavanje najhitnijih izazova s kojima se danas suočavaju gradovi u jednom od tri područja: Sustainable City Logistic, Mobility And Energy i Future Mobility.  Prijave su moguće do 7. lipnja 2023. godine.

 Trenutačno otvoreni natječaj je i Start-ups Investment Open Call 2023 koji nudi financiranje 'start-upova' s inovativnim rješenjima za urbanu mobilnost s ciljem stvaranja društvenijeg i zdravijeg okruženja u gradovima. Iznosi investicije kreću se u rasponu 50 000 - 500 000 eura, a  sljedeći 'cut off' za prijave je 3. svibnja 2023. godine. Odluka o odabiru projekata bit će donesena u roku od mjesec dana.
Do 7. svibnja je za razvijenije projekte, s TRL 7 - 9 i za 'start-upove' koji imaju više osnivača otvoren Scale-up Call.

Značajna prilika za poduzetnike zainteresirane za izravnu ponudu inovativnih rješenja gradovima je Innovation RAPTOR Call. U ožujku ove godine je 12 europskih gradova objavilo izazov pa provjerite imate li rješenje za njih. Prijave su moguće do 6. svibnja. U projekt Raptor mogu se uključiti i hrvatski gradovi koji će za izazove s kojima se suočavaju njihovi građani moći potražiti inovativna rješenja na međunarodnom tržištu. Odabrana rješenja za RAPTOR će tijekom pet mjeseci provedbe (od kolovoza do prosinca ove godine) imati osiguranu operativnu i finanacijsku podršku za uvođenje, primjenu i ispitivanje rješenja u određenom gradu.

Nešto slično, ali za komercijalna rješenja je program #ChallengeMyCity. Europski gradovi traže tvrtke koje žele ispitati svoja inovativna rješenja u područjima kao što su mikromobilnost, upravljanje parkirnim prostorom ili prikupljanje podataka o okolišu i prometu. Cijela lista objava poziva u raznim europskim gradovima nalazi se na Marketplaceu EIT Urban Mobilityja.

Hrvatski gradovi koji se žele uključiti u taj program mogu pročitati više informacija na linku i javiti se za dodatnu podršku na hub@inventocapitalpartners.eu.

Sve to bit će moguće čuti uživo, na forumu Nova era prometa 2023. koji se održava 10. listopada ove godine u hotelu 'Aristos' u Buzinu kod Zagreba Pripremite pitanja i dođite po savjet!

 

TAGOVI