Poljsku ugrožava njemački otpad

Autor: B.L. Objavljeno: 28.07.2023. 🕜 08:00 Lokacija: Hamburg (Njemačka)
  • Odlagalište (deponij) otpada (izvornik: nepoznat)

• odlagalište otpada, deponij otpada, zbrinjavanje otpada, otpad
    Izvor: -
  • Odlagalište otpada (izvornik: Shutter PNPhotography / Shutterstock, 2013.)

• odlagalište otpada, odlagališta, otpad, gospodarenje otpadom, zbrinjavanje otpada
    Izvor: PNPhotography / Shutterstock
  • Nepropisno odložen glomazni otpad u Sokolskoj ulici u Zagrebu (foto: Tonka, srpanj 2014.)

• otpad, gospodarenje otpadom
    Izvor: Antonia Hohnjec

Sve su češći slučajevi 'zbrinjavanja' njemačkog otpada ilegalnim izvozom u Poljsku

U posljednje vrijeme, u jeku poljske predizborne kampanje sve su češće pritužbe Poljske na navodno ilegalni izvoz otpada iz Njemačke. Stoga je poljska ministrica za klimu i okoliš Ana Moskwa u vezi s time najavila žalbu Europskoj komisiji. U međuvremenu je otkriveno kako je oko 35 000 t ilegalnog otpada iz Njemačke već 'zbrinuto' na sedam odlagališta u Poljskoj.

Glasnogovornik njemačkog saveznog Ministarstva za okoliš, zašitu prirode, reaktorsku sigurnost i zaštitu potrošača (BMU) na takve je optužbe odgovorio kako je ilegalni izvoz otpada iz Njemačke zabrinjavajući. S druge strane, u Njemačkoj su Savezna vlada i BMU odgovorni za općenite aspekte godpodarenja otpadom, dok su za provedbu zakona i istrage, praćenje i sve ostalo vezano uz bilo kakvo zbrinjavanje otpada nadležne savezne pokrajine. "One su u zaostatku s tim problemom," napomenuo je tom prigodom glasnogovornik BMU-a.

U Poljskoj se vodi politički spor oko odlagališta opasnog otpada otkako je nedavno u Zielonoj Gori na zapadu zemlje izgorjela hala s 5000 t kemijskog otpada. Vladajuća stranka pri tome optužuje oporbu da je za njezinog mandata nesmetano uvožen otrovni otpad. Istodobno se vladajuća stranka Pravo i pravednost (PiS) u svojoj kampanji oslanja na antinjemački sentiment među potencijalnim biračima, dok oporba optužuje PiS da je zanemario nadzor nad odlagalištima.

Ministrica Moskwa izjavila je pak kako je žalba EK-u prvi korak prema postupku protiv Njemačke pred Europskim sudom pravde. U međuvremenu, EK je objavio kako je upoznat o toj žalbi, no službeni dokument još nije zaprimio, izvijestila je njemačka novinska agencija DPA.

TAGOVI