Koliko stoji povrat rijeka u prvobitno stanje?

Autor: B.L. Objavljeno: 28.07.2023. 🕜 08:03 Lokacija: Tulsa, Oklahoma (SAD)
  • Brana i dio akumulacijskog jezera HE Glen Canyon na rijeci Colorado u Arizoni u SAD-u (izvornik: iofoto / Shutterstock, 2008.)

• hidroelektrane, brane, hidroenergija, Colorado, SAD
    Izvor: iofoto / Shutterstock
  • Hidroelektrana, brana i akumulacijsko jezero (izvornik: Shutterstock, 2007.)

• hidroelektrane, brane, hidroenergija
    Izvor: Shutterstock

Za uklanjanje 668 raznih brana na američkim rijekama u 55 godina plaćeno je 1,52 mlrd. dolara

Koristeći prijavljene troškove za 668 brana koje su na rijekama širom Sjedinjenih Američkih Država uklonjene u razdoblju 1965. - 2020., došlo se do ukupnog troška takvih projekata od 1,52 milijarde dolara. Takvo istraživanje proveli su znanstvenici Geološkog zavoda SAD-a (USGS), Državnog sveučilišta Oregon (OSU), Ureda za pridobivanje zemljišta, Inženjerskog zdruga Vojske SAD-a (USACE) i Sveučilišta Georgije kako bi se razvio alat za bolju procjenu troškova takvih budućih projekata.

Rezultati spomenutog istraživanja objavljeni su u časopisu 'Frontiers in Ecology and Evolution' i dolaze u vrijeme povećanja svijesti o utjecajima koji brane mogu imati na ekosustave. To je i razlog zašto se širom svijeta uklanjaju brojne brane, osobito one koje su stare, nesigurne ili više ne služe svojoj izvornoj svrsi ili su im potrebni skupi popravci i održavanja.

"Prelazimo iz ere izgradnje brana u eru koja uključuje uklanjanje brana," istaknuo je Jeffrey Duda, ekolog-istraživač pri USGS-ovom Zapadnom centru za istraživanje ribarstva. Broj uklonjenih brana u SAD-u značajno se povećao u posljednjih 50 godina. Na osnovi Zakona o infrastrukturi koji je donesen 2022. godine, američka savezna vlada dodjeljuje 733 milijuna dolara za projekte sigurnosti brana, uključujući i njihovo uklanjanje. Tako se procjenjuje da će do 2050. godine u SAD-u biti uklonjeno još 4000 - 32 000 brana raznih namjena.

U spomenutom su istraživanju uklonjene brane bile podijeljene u tri skupine: visine manje od 5 m, visine 5 - 10 m i visine veće od 10 m. Srednji troškovi uklanjanja brana za te tri skupine iznosili bi 157 000 dolara (1. skupina), 823 000 dolara (druga skupina) i 6,2 mil. dolara (treća skupina). Pri tome su također analizirane i razlike u zemljopisnim područjima. Na Sjeveroistoku SAD-a bilo je najviše uklanjanja brana (277), a zatim slijede Srednji zapad (222), Jugozapad (78), Sjeverozapad (50) i Jugoistok (41). Više od 80% uklonjenih brana bilo je visoko 5 m ili manje. Najveći trošak ostvaren je na Sjeverozapadu (ukupno 775,8 mil. dolara), za što je zaslužno nekoliko nedavnih velikih projekata na rijekama Elwha i Clark Fork u Washingtonu i Montani.

Istraživači su također procijenili glavne pokretače troškova uklanjanja brana. Visina brane pri tome je bila najvažnija, a slijede je prosječni protok rijeke i složenost projekta, jer se u obzir moraju uzimati troškovi povezani s izgradnjom i upravljanjem sedimentom, ublažavanjem učinaka uklanjanja brane i rezulatima nakon uklanjanja poput ponovnog sađenja vegetacije na površinama bivših akumulacija.

"Rezultati nam pomažu otići korak dalje od uobičajenog shvaćanja kako je 'svako uklanjanje brane drugačije'," napomenula je Desiree Tullos koja se bavi istraživanjem vodnih resursa na OSU-u, izvijestio je američki hidroenergetski portal 'HydroReview'.

TAGOVI