Reciklirani beton za gradnju javne zgrade

Autor: B. O. Objavljeno: 07.08.2023. 🕜 10:16 Lokacija: Beč (Austrija)
  • Panorama Beča (foto: BL, lipanj 2018.)

• Beč, gradovi, Austrija
    Izvor: B.L.

Naglasak na kružnom gospodarstvu i konceptu koji promovira život bez stvaranja ikakvog otpada

Glavni grad Austrije Beč veliku pažnju posvećuje zaštiti okoliša i kružnom gospodarstvu i u području građevinarstva. Tako je početkom kolovoza održana svečanost postavljanja zadnjeg dijela prve javne zgrade u vlasništvu Grada Beča prilikom čije je gradnje korišten reciklirani beton.

Nova je zgrada namijenjena za smještaj oko 250 zaposlenika bečkog Magistratskog odjela za gospodarenje otpadom, čistoću i vozni park (MA 48). Prilikom gradnje nove zgrade naglasak je stavljen na kružno gospodarstvo i koncept koji promovira život bez stvaranja ikakvog otpada, priopćeno je iz Inozemnog ureda Grada Beča.

Osim ozelenjene fasade zgrada će dobiti solarne module na krovu, 12 punionica električnih vozila i ventilacijski sustav s povratom topline, a opskrba toplom vodom bit će ekološki prihvatljiva zahvaljujući dizalicama topline i korištenju podzemnih voda kao izvora topline.

 

Dugotrajne prednosti

Pri rušenju građevinskih objekata svake godine nastane velika količina građevinske šute i odlomljenog betona koja se djelomično reciklira, no velik dio završi u otpadu. Obradom građevinskog otpada nastaje reciklirani agregat koji služi za proizvodnju recikliranog betona. Taj se beton može ponovno upotrijebiti za nove zgrade.

Aktualnim građevinskim projektom u glavnom gradu Austrije želi se podići svijest o temi kružnog gospodarstva i pokazati da reciklirani beton može poslužiti kao zamjena za obični beton. Brojne građevinske firme libe se koristiti reciklirani beton pa trenutačno ne vlada velika potražnja za njime. No u Beču ističu da upotreba ovog materijala ima brojne dugotrajne prednosti za okoliš jer se, između ostaloga, smanjuje količina otpada i štede se prirodni resursi, a pronalazi se način za recikliranje i ponovnu upotrebu postojećeg otpada.

Slijedi nastavak radova na zgradi i različite inspekcije te provjera kvalitete korištenog betona. Predviđa se da će zgrada biti završena sredinom 2024. godine.

TAGOVI