Građevni otpad može biti vrijedna sirovina

Autor: N.D. Objavljeno: 15.06.2021. 🕜 15:37 Lokacija: Sisak

Više od polovine ukupnog otpada trenutno čini građevinski otpad

Potres koji je pogodio Banovinu i Zagreb ostavio je iza sebe velike količine građevinskog otpada čije zbrinjavanje trenutno predstavlja problem, no uspostavom kvalitetnog sustava obrade on može postati vrijedan novi proizvod. Ako uzmemo u obzir da preko 50% ukupnog otpada u Hrvatskoj čini upravo građevni otpad i da je pred nama golemi posao sanacije šteta u kojoj će njegova količina dodatno rasti, jasno je da se radi o prilici koju domaće gospodarstvo ne smije propustiti. Upravo je ta problematika, uz što veću aktivaciju domaće industrije, bila jedna od glavnih tema konferencije „Industrija građevnog materijala i gospodarenje građevnim otpadom u vrijeme Covida i obnove od potresa“ održane u utorak u Sisku, u organizaciji Hrvatske gospodarske komore i pod pokroviteljstvom Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine i Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja. 

Ogromne količine otpada nakon potresa

U Hrvatskoj je procijenjena količina građevnog otpada u 2019. godini dosegla 1.365.066 tona. „Od toga je 16 posto bilo betona, cigle, crijepa i keramike, a metala 13 posto. Ovo je najvrjedniji dio građevnog otpada koji je moguće vrlo jednostavno i brzo vratiti u proizvodne procese. Iste godine smo imali 24 postrojenja za obradu građevnog otpada i 51.500 tona recikliranog agregata kojeg je moguće koristiti u industriji, a te količine će se značajno povećati. Gotovo 70 posto građevnog otpada je moguće reciklirati i koristiti ponovno u proizvodnim procesima, a tu će veliku ulogu imati Burza otpada. No, kako bi stvari zaživjele, moramo unaprijediti sustav za obradu građevnog otpada, a to traži angažman svih dionika. U tom procesu upravo je tvrtkama jako važno da procedura obrade bude što jednostavnija.

U sklopu konferencije održana su dva panela, na prvom su predstavnici vodećih građevnih tvrtki raspravljali o izazovima i prilikama pred domaćom industrijom. Zaključili su da naši proizvođači imaju potrebnu kvalitetu i da ih se stoga mora što aktivnije uključiti u obnovu. Državni tajnik iz Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje Gordan Hanžek je izjavio kako se već dovršilo preko sto objekata, oko 1600 ih je ugovoreno, a imaju i preko 500 izrađenih projekata. „Dakle, obnova je startala, za koji dan kreće natječaj za sanaciju žutih i crvenih naljepnica. U tom procesu ćemo pomagati domaće proizvođače i izvođača“, izjavio je Hanžek, uz napomenu da se radi o procesu koji će trajati barem pet godina.

TAGOVI