Popisom ložišta do smanjenja onečišćenja

Autor: B.O. Objavljeno: 14.06.2021. 🕜 11:32 Lokacija: Sarajevo (Bosna i Hercegovina)

Kvaliteta zraka u Kantonu Sarajevo primjetno se pogoršava svake zime

Ministarstvo komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo prošli tjedan je obavijestilo tamošnje građane kako će se u razdoblju od 7. lipnja do 15. kolovoza popisivati koju vrstu krutih goriva koriste i koja su svojstva njihovih ložišta, dimnjaka te načina distribucije toplinske energije u kućanstvima, kako bi se utvrdilo stvarno stanje i utjecaj ovih izvora na onečišćenje zraka u tom kantonu. 

Tijekom popisa planira se provesti anketa u više od 70 tisuća objekata u svim dijelovima Kantona Sarajevo. 

Kao konačan rezultat projekta, s ciljem unapređenja kvalitete zraka i života u KS-u, bit će izrađen detaljan Akcijski plan s mjerama, mehanizmima financijskih poticaja i rokovima za postupno ograničavanje korištenja ugljena i krutih goriva u sljedećih 10 godina, javlja Kanton Sarajevo.

 

Sustavni i strateški pristup 

Kvaliteta zraka u tom kantonu primjetno se pogoršava svake zime uslijed povećanja potreba za proizvodnjom toplinske energije za grijanje te je velik broj pojedinačnih ložišta na kruta goriva utvrđen kao najveći uzrok onečišćenja zraka. 

Značajnije poboljšanje kvalitete zraka nije moguće postići bez sustavnog i strateškog pristupa proizvodnji toplinske energije za grijanje, uvažavajući socijalnu sliku stanovništva. 

Ministarstvo komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo, u suradnji s Programom Ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP) je počelo izradu Strategije ograničenja korištenja ugljena i ostalih kruta goriva u Kantonu Sarajevo za razdoblje 2021. - 2031. Zbog nepostojanja potrebnih podataka za izradu te strategije, potrebno je prethodno popisati vrstu goriva i, među ostalim, svojstva dimnjaka te uspostaviti Registar svih pojedinačnih ložišta u Kantonu Sarajevo.

TAGOVI