Na planetu Zemlji priznat je peti ocean

Autor: N.D. Objavljeno: 17.06.2021. 🕜 12:10 Lokacija: Zagreb

Južni ocean bio je dio Tihog oceana i ima veliku bioraznolikost

Planet Zemlja prošlog je tjedna dobio peti ocean. Nakon Arktičkog, Atlantskog, Indijskog i Tihog, sada je priznat i Južni ocean. Znanstvena udruga National Geographic Society službeno je priznala Južni ocean 8. lipnja na Svjetski dan oceana. Južni ocean bio je dio Tihog oceana, a riječ je o oceanu koji potpuno okružuje Antarktiku i proteže se sjeverno od Antarktike do 60 stupnjeva južne geografske širine, a povezan je s Atlantskim, Indijskim i Tihim oceanom. Danas je drugi najmanji ocean na svijetu, a manji je samo Arktički ocean. 

Od ostalih oceana odvojen je strujama, a ne kontinentima i stanište je jedinstvenog ekosustava. To je jedino mjesto na svijetu na kojem se može vidjeti carski pingvin, Weddellov tuljan i tisuće drugih jedinstvenih organizama koji ne žive nigdje drugdje, objavio je Index. "Južni ocean dugo je bio priznat među znanstvenicima, no, kako nije bilo međunarodnog dogovora, nikad ga nismo službeno priznali", rekao je geograf Alex Tait

Znanstvenici već više od 20 godina priznaju peti ocean, gdje je smještena i Antarktička cirkumpolarna struja (ACC), hladna morska struja koja se kreće od zapada prema istoku, a znanstvenici smatraju da je nastala prije 34 milijuna godina, kada se prostor današnje Antarktike odvojio od Južne Amerike. Upravo zbog ACC-a voda Južnog oceana hladnija je i manje slana u odnosu na vode na sjeveru te pruža stanište za tisuće vrsta, objasnili su znanstvenici. Također, za Južni ocean kažu da je "vitalna komponenta Zemljine promjenjive klime te da je ACC jedina globalna struja koja koristi vode iz tri oceana koja ju okružuju za prijenos topline diljem planeta", objavio je Index.

TAGOVI