Energetski i klimatski održivi razvitak PGŽ-a

Autor: B.O. Objavljeno: 25.06.2021. 🕜 09:41 Lokacija: Rijeka

Konkretne mjere s ciljem prilagodbe učincima klimatskih promjena

U organizaciji Primorsko-goranske županije (PGŽ) i Regionalne energetske agencije (REA) Kvarner, sredinom ovog tjedna u Rijeci održana je završna lokalna radionica u okviru projekta JOINT SECAP - Zajedničke strategije prilagodbe klimatskim promjenama u obalnim područjima

Događanju su nazočili predstavnici svih jedinica lokalne samouprave i povezani dionici koji su sudjelovali u razvoju prvog zajedničkog Akcijskog plana energetski i klimatski održivog razvitka (Zajedničkog SECAP-a) u Primorsko-goranskoj županiji, a koji obuhvaća područje gradova Kastva i Opatije te općina Čavle, Matulji i Viškovo.

 

Smanjenje emisija 

Zajedničkim SECAP-om analizirana je energetska potrošnja na području uključenih gradova i općina, rizici i ranjivosti od utjecaja klimatskih promjena, godišnje emisije CO2 u zgradarstvu, javne rasvjete i prometa te su predložene konkretne mjere s ciljem prilagodbe učincima klimatskih promjena i smanjenja emisija CO2 za najmanje 55 posto do 2030. godine u skladu s ciljevima EU-a, izvijestila je PGŽ

Projekt JOINT SECAP u kojem sudjeluje PGŽ provodi se u okviru INTERREG Programa prekogranične suradnje Italija-Hrvatska 2014.-2020. Ukupna vrijednost projekta je 2,09 milijuna eura, pri čemu se 85 posto sufinancira iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Projektni proračun PGŽ-a iznosi 205.315 eura, od čega je udio sufinanciran iz Europskog fonda za regionalni razvoj 174.517,75 eura. 

U projektu, uz PGŽ, sudjeluje osam partnera iz Hrvatske i Italije, među kojima su ustanove visokog obrazovanja, jedinice lokalne i regionalne samouprave, energetske agencije i organizacije civilnog društva. Vodeći partner na projektu je Sveučilište u Camerinu.

TAGOVI