Zemlja zadržava dvostruko više topline nego početkom stoljeća

Autor: N.D. Objavljeno: 21.06.2021. 🕜 08:58 Lokacija: Zagreb

Nema greške - Zemlja se sada zagrijava dvostruko brže nego 2005.

Znanstvenici iz američke Nacionalne svemirske agencije (NASA), te Agencije za oceane i atmosferu (NOAA), objavili su zajednički rad naslovljen "Satelitski i oceanski podaci otkrivaju značajno povećanje u brzini zagrijavanja Zemlje". U tom radu uspoređuju podatke dobivene iz NASA-inih satelita CERES koji mjere koliko energije kroz atmosferu napušta naš planet, te podatke iz oceanskih plutača Argo, koje mjere koliko se oceani zagrijavaju. Ovi podaci su dobiveni, dakle, iz dva potpuno međusobno neovisna izvora, i u vrlo visokoj su korelaciji, kao što je vidljivo na priloženom grafičkom prikazu. 

Analiza podataka pokazuje kako je zadržavanje Sunčeve energije na Zemlji tijekom 14 godina, od 2005. do 2019., čak udvostručeno. To znači da se Zemlja sada zagrijava dvostruko brže nego 2005. godine, što je prilično velik energetski disbalans, zabilježen kroz duže vremensko razdoblje. To znanstvenicima daje visoko povjerenje u podatke i činjenicu da je riječ o stvarnom fenomenu, a ne o grešci u mjerenju.

Trendovi koje su otkrili prilično su alarmantni, priznaju. Kad je riječ o uzrocima ovako ubrzanog globalnog zagrijavanja našeg planeta, znanstvenici kažu da je jedan dio zasigurno uzrokovan ljudskim faktorom, tj. ispuštanjem stakleničkih plinova u atmosferu. Također, jedan od čimbenika koji su doveli do ove situacije jest i interna varijabilnost Zemlje i Sunca. Kada se to poklopi s antropogenim klimatskim promjenama, dolazimo do stvaranja ovako velike energetske neravnoteže. "Razmjer ovog povećanja zagrijavanja je bez presedana", zaključuju.

TAGOVI