Prvo izvješćivanje, a tek onda plaćanje financijske prilagodbe

Autor: B. O. Objavljeno: 22.08.2023. 🕜 11:11 Lokacija: Zagreb
  • Vizualizacija emisija ugljikovog dioksida (izvornik: Shutterstock, 2021.)

• ugljikov dioksid, emisije, onečišćenje
    Izvor: Shutterstock

Ususret Mehanizmu za ugljičnu prilagodbu na granicama

Europska komisija prošli tjedan je donijela pravila kojima se uređuje provedba Mehanizma za ugljičnu prilagodbu na granicama (Carbon Border Adjustment Mechanism - CBAM) tijekom prijelazne faze koja počinje 1. listopada 2023. i traje do završetka 2025. godine. 

U objavljenoj Provedbenoj uredbi detaljno se navode prijelazne obveze izvješćivanja za uvoznike robe iz EU-a obuhvaćene CBAM-om i prijelazna metodologija za izračun emisija tijekom postupka proizvodnje robe obuhvaćene mehanizmom, priopćeno je iz Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj. 

U prijelaznoj fazi CBAM-a trgovci će morati izvješćivati samo o emisijama ugrađenima u uvoz koje podliježu mehanizmu bez plaćanja financijske prilagodbe. Time će se tvrtkama dati dovoljno vremena za pripremu, a istodobno će se omogućiti dorada konačne metodologije do 2026. godine. 

 

Namjenski informatički alati

Kako bi pomogla uvoznicima i proizvođačima iz trećih zemalja, Komisija je objavila i smjernice za uvoznike iz EU-a i pogone izvan EU-a o praktičnoj provedbi novih pravila. Trenutačno se razvijaju i namjenski informatički alati za pomoć uvoznicima u provedbi tih izračuna i izvješćivanju o njima, kao i materijali za osposobljavanje, internetski seminari i upute za potporu poduzećima nakon pokretanja prijelaznog mehanizma. 

Iako će se od uvoznika tražiti da od 1. listopada 2023. prikupljaju podatke za četvrto tromjesečje, njihovo prvo izvješće morat će se dostaviti tek do 31. siječnja iduće godine. 

CBAM-om, koji je ključni dio paketa 'Spremni za 55 posto', žele se riješiti pitanja emisija stakleničkih plinova ugrađenih u robu pri njezinu uvozu u carinsko područje Europske unije, kako bi se spriječio rizik od izmještanja emisija ugljika i time smanjile globalne emisije. 

On obuhvaća proizvode koji su uvezeni u EU iz zemalja s manje ambicioznim ili pak bez poreza na CO2 iz cementne te industrije aluminija, gnojiva, željeza i čelika te proizvodnju električne energije.

TAGOVI