Ekstremne klimatske nepogode upozorenje su prirode

Autor: B.L. Objavljeno: 21.07.2023. 🕜 10:13 Lokacija: Zagreb
  • Slika oluje u Zagrebu 19. srpnja 2023. (izvornik: WWF Adria, srpanj 2023.)

• oluje, nevrijeme, klimatske promjene
    Izvor: WWF Adria

Koliko ljudskih života treba biti izgubljeno i koja je cijena materijalne štete koju smo spremni platiti?

Nezapamćena oluja koja je pogodila Hrvatsku i okolne zemlje, odnijela brojne živote i uzrokovala golemu štetu, upozorenje je na prirodne nepogode koje se mogu očekivati sve češće. Posljedice globalnog zagrijavanja prisutne su sada i tu. Znanost i struka već dugo upozoravaju na njih, ali i dalje bez pravog i sustavnog odgovora. Nedavno tijesno i jedva izglasan Zakon o obnovi prirode u Europskom parlamentu pokazao je kako i dalje ne postoji dobra volja i spremnost donositelja odluka i gospodarstva na transformaciju i dekarbonizaciju, koje su nužne ako se želi sačuvati ono malo prirodnih resursa koji su preostali, a posljedično i cijeli planet za buduće naraštaje. Spomenuti Zakon, iako jedan od ključnih dijelova Europskog zelenog plana, vrlo je teško izglasan zbog snažne kampanje dezinformacija konzervativnih i desničarskih političara i određenih gospodarskih lobija. Europska unija temelji se na kompromisu interesa svojih članica. Međutim, s prirodom i hitnom potrebom za rješavanjem klimatske krize i gubitka bioraznolikosti ne bi trebalo biti.

"Koliko ljudskih života treba biti izgubljeno i koja je cijena materijalne štete koju smo spremni platiti prije nego shvatimo da moramo zaustaviti daljnje zagrijavanje planeta, krenuti u ozbiljnu dekarbonizaciju društva, zaštititi prirodu i njena staništa, i da u toj transformaciji trebamo sudjelovati svi jednako? Umjesto toga, investicije u fosilne industrije su se povećale dok se gušimo u plastici koje će u morima uskoro biti više nego riba," pita se Nataša Kalauz, izvršna direktorica WWF Adrije.  

Cijeli planet je u klimatskoj krizi. Atmosfera je za  1,1 °C toplija od predindustrijskih vremena, a ekstremne vremenske neprilike sve su gore i češće. Vremenske nepogode uzrokovane klimatskim promjenama osjećaju se diljem planeta, uzrokuju goleme gubitke života i zdravlja ljudi, stvaraju goleme štete u ekosustavu, proizvodnji hrane i vode i na infrastrukturi. Često su najranjivije i najsiromašnije zemlje najviše pogođene, čime se broj klimatskih izbjeglica naglo povećava iz godine u godinu.

Međunarodni panel o klimatskim promjenama (IPCC) znanstveno je potvrdio činjenicu da su aktivnosti ljudi uzrokovale emisije stakleničkih plinova i dovele do povećane učestalosti i intenziteta nekih vremenskih i klimatskih ekstrema. Klimatske promjene su globalni problem koji zahtijeva hitno globalno rješenje.

"Moramo dramatično smanjiti ovisnost o fosilnim gorivima koja zagađuju okoliš i puno bržim tempom prijeći na obnovljive izvore energije. Moramo promijeniti način na koji dobivamo energiju, kako putujemo, koliko resursa trošimo, kako proizvodimo hranu i što jedemo. Dekarbonizacija gospodarstva je nužna, kao i prelazak na kružno gospodarstvo u kojem ne dominira glad za neprekidnim rastom čime se troše ograničeni resursi. Svi naši napori trebaju se usmjeriti na prelazak na održivo gospodarstvo i život u skladu s prirodom," zaključuje čelnica WWF Adrije.

TAGOVI