Bitno je glasati za, a ne protiv prirode

Autor: B. O. Objavljeno: 11.07.2023. 🕜 12:53 Lokacija: Zagreb
  • Cvijeće (foto: Tonka 2007.)

• cvijeće, priroda
    Izvor: Antonia Hohnjec

Ususret odluci o Zakonu o obnovi prirode

Zastupnici u Europskom parlamentu u srijedu, 12. srpnja odlučuju o Zakonu o obnovi prirode. To je posljednja prilika za Europski parlament da se vrati s opasnog puta ignoriranja znanosti i zaustavi zastrašujuće stope propadanja prirode u Europi, javlja WWF Adria.

Predloženi zakon odgovor je EU-a na rješavanje razornih učinaka klimatskih promjena i smanjenja bioraznolikosti te ključni dio Europskog zelenog plana. Njegovo neusvajanje dovelo bi do tragičnih posljedica za iscrpljene ekosustave, otpornost Europe na klimatske promjene i gospodarstvo koje se oslanja na brojne dobrobiti koje priroda svakodnevno pruža.

Zakon o obnovi prirode ključan je i za postizanje globalnih ciljeva bioraznolikosti koje je EU dogovorila u Montrealu prošle godine. Neuspjeh u osiguravanju učinkovitih mjera obnove nepopravljivo će naštetiti ugledu EU-a kao globalnog lidera u politici bioraznolikosti, smatraju u WWF Adriji. 

 

Poruke zastupnicima

Kampanja #RestoreNature, koju podržava dvjestotinjak ekoloških nevladinih organizacija u EU-u, prikupila je gotovo milijun potpisa koji pozivaju donositelje odluka u EU-u da usvoje ovaj zakon. Stotine tisuća građana od ožujka šalju osobne poruke svojim zastupnicima u Europskom parlamentu, pozivajući ih na djelovanje protiv gubitka bioraznolikosti i klimatske  krize.

Izvor: Antonia Hohnjec

Predstavnici koalicije #RestoreNature, koju čine nevladine organizacije koje se bave okolišem četiri godine lobiraju za Zakon o obnovi prirode.

Njezini predstavnici kažu kako nikada ne bismo mogli zamisliti da rasprava o nečemu tako pozitivnom kao što je povratak prirodi u EU, može biti toliko zloupotrijebljena i politizirana. 

"Napadi protivnika Zakona samo su potaknuli masovnu mobilizaciju i podršku obnovi prirode. Sada su sve oči uprte u Europski parlament gdje će se svaki glas računati. Pozivamo članove Europskog parlamenta da se u raspravi oslone na znanost i istinski zastupaju građane EU-a na glasovanju te da preuzmu odgovornost i glasaju za, a ne protiv prirode", ističe Nataša Kalauz, izvršna direktorica WWF Adrije. 

TAGOVI