Zagrijaniji sjeverni Atlantik doveo je do globalno najtoplijeg lipnja

Autor: N. D. Objavljeno: 06.07.2023. 🕜 12:54 Lokacija: Bonn (Njemačka)
  • suša; klimatske promjene (FOTO: Oleksandr Sushko/Unsplash; 2023.)
    Izvor: Oleksandr Sushko/Unsplash

El Niño je tek započeo jačati zagrijavajući Atlantski ocean iznad višegodišnjeg prosjeka

Copernicus služba za klimatske promjene pomno prati promjene u temperaturama u oceanima, kako povezane s razvojem klimatske anomalije El Niña, tako i iznimno visokim temperaturama u sjevernom Atlantskom oceanu, a upravo je objavila podatke za lipanj. 

Tijekom svibnja 2023. temperatura površine mora na globalnoj razini bila je viša nego u bilo kojem prethodnom svibnju, trend koji se nastavio u lipnju, pri čemu su u globalnom oceanu zabilježene više temperature površine mora nego u bilo kojem prethodnom lipnju. Mjesec je bio najtopliji lipanj na globalnoj razini s nešto više od 0,5 °C iznad prosjeka od 1991. do 2020., premašivši lipanj 2019. – prethodni rekord – znatnom razlikom.

 
El Nino je tek počeo s radom

 

Rekordne lipanjske temperature zabilježene su diljem sjeverozapadne Europe. Dijelovi Kanade, Sjedinjenih Država, Meksika, Azije i istočne Australije bili su znatno topliji od normale. U zapadnoj Australiji, zapadnom dijelu Sjedinjenih Država i zapadnoj Rusiji bilo je hladnije nego inače

El Niño je nastavio jačati nad tropskim istočnim Pacifikom. Ekstremni morski toplinski valovi primijećeni su oko Irske, Ujedinjenog Kraljevstva i u Baltičkom moru. Uvjeti sušniji od prosjeka utvrđeni su u velikom pojasu od zapada prema istoku u srednjoj i istočnoj Europi i Skandinaviji, kao i na zapadnoj obali Crnog mora

Izvan Europe, u lipnju 2023. bilo je suše od prosjeka u većem dijelu Sjeverne Amerike; uvjeti koji su pogodovali i održavali teške požare otvorenih prostora mogli su se vidjeti u Rusiji, Rogu Afrike, većini južne Afrike, Južnoj Americi i regijama Australije.

Antarktički morski led dosegao je najnižu razinu u lipnju od početka satelitskih promatranja, 17% ispod prosjeka, čime je znatno oboren prethodni lipanjski rekord, objavio je Copernicus.

TAGOVI