Sjeverna Makedonija u programu LIFE

Autor: B. O. Objavljeno: 05.07.2023. 🕜 11:30 Lokacija: Bruxelles (Belgija)
  • Most na Vardaru u središtu Skopja (izvornik: Shutterstock, 2013.)

• Skopje, Vardar, mostovi, Sjeverna Makedonija
    Izvor: Shutterstock

Prilika za djelovanje u području klime, zaštitu bioraznolikosti, kružno gospodarstvo i prelazak na čistu energiju

Povjerenik za okoliš, oceane i ribarstvo Virginijus Sinkevičius i ministrica okoliša i prostornog planiranja Republike Sjeverne Makedonije Kaja Sukova ovaj tjedan u Bruxellesu potpisali su sporazum o pridruživanju Sjeverne Makedonije programu LIFE za okoliš i djelovanje u području klime. 

Sjeverna Makedonija četvrta je zemlja izvan EU-a koja se pridružila programu, nakon Islanda, Ukrajine i Moldavije. Pristupanjem LIFE-u, Sjeverna Makedonija imat će priliku koristiti taj program za pokretanje javnih i privatnih resursa za djelovanje u području klime, zaštitu bioraznolikosti, kružno gospodarstvo i prelazak na čistu energiju, priopćeno je iz Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj.

"Pridruživanje Sjeverne Makedonije programu LIFE prilika je za jačanje zajedničkog djelovanja u borbi protiv klimatskih promjena, rješavanje problema onečišćenja, poticanje prelaska na čistu energiju, poticanje kružnog gospodarstva te zaštitu i obnovu bioraznolikosti. Jača suradnja koristit će građanima, poduzećima i civilnom društvu Sjeverne Makedonije te pridonijeti zelenijem i održivijem kontinentu u skladu s ciljevima Europskog zelenog plana", izjavio je Sinkevičius.

Javne i privatne organizacije iz Sjeverne Makedonije moći će se prijaviti za financijsku potporu za projekte u području okoliša i klimatske politike, primjerice u energetskoj učinkovitosti, čišćenju onečišćenih područja, poboljšanju upravljanja vodnim resursima i potpore razvoju, praćenju i provedbi zakona sličnih onima u EU-u. 

TAGOVI