EU kasni u prijelazu na kružno gospodarstvo

Autor: B. O. Objavljeno: 05.07.2023. 🕜 09:06 Lokacija: Bruxelles (Belgija)
  • Simbol za recikliranje otpada (izvornik: Shutterstock, 2013.)

• recikliranje otpada, otpad, gospodarenje otpadom, spremnici za otpad, zbrinjavanje otpada
    Izvor: Shutterstock

Oštra procjena Europskoga revizorskog suda

Kretanje Europske unije prema održivijem i ekološki prihvatljivijem gospodarstvu ozbiljno posustaje i zasad nema puno naznaka da EU ostvaruje prijelaz na kružno gospodarstvo, upozorio je početkom tjedna u kritičkom izvješću glavni proračunski revizor Unije.

"Kružna tranzicija je, nažalost gotovo u zastoju u europskim zemljama", rekla je glavna revizorica Europskoga revizorskog suda (ERS) Annemie Turtelboom.

Sud je objavio da će udvostručenje udjela recikliranih materijala u Europskoj Uniji u ovome desetljeću biti "vrlo izazovno" unatoč dvama akcijskim planovima i činjenici da su na raspolaganju sredstva vrijedna 10 milijarda eura. Sedam zemalja EU-a - Poljska, Finska, Luksemburg, Danska, Rumunjska, Švedska i Litva, čak je nazadovalo u svojoj tranziciji prema kružnome gospodarstvu u posljednjih nekoliko godina, izvijestila je njemačka novinska agencija dpa. 

 

Trajnost proizvoda

EU je stavio na raspolaganje znatan iznos financijskih sredstava, pri čemu je za razdoblje 2016. – 2020. iznos veći od 10 milijarda eura namijenio ulaganjima u zelene inovacije i za potporu poduzećima kako bi bili korak ispred drugih u prijelazu na kružno gospodarstvo.

Revizori su kritizirali članice EU-a jer su sredstva upotrijebile za gospodarenje otpadom umjesto da ih iskoriste za smanjenje količine otpada tako da poboljšaju trajnost proizvoda i da povećaju mogućnost njihova recikliranja. 

Akcijski planovi EU-a imali su "u najboljem slučaju skroman učinak" kada je posrijedi pomoć tvrtkama u nastojanju da proizvode svoje proizvode na održiviji način.

 

Smanjenje nastanka otpada 

Europski revizorski sud je Europskoj komisiji preporučio da pomnije prati članice EU-a u njihovoj tranziciji te da potakne pristup zemalja EU-a financiranju prilagodbe što većeg broja proizvoda za kružno gospodarstvo, javlja Hina.

Prema ERS-u, cilj kružnog gospodarstva je smanjiti otpad tako što će se očuvati "vrijednosti proizvoda, materijala i resursa što je dulje moguće".

Oštra procjena ERS-e uslijedila je nakon što je Europska komisija u lipnju upozorila da je većina zemalja EU-a riskira propustiti ciljeve za 2025. koji se odnose na recikliranje, kao i klimatske ciljeve za 2030. U kružnom gospodarstvu vrijednost proizvoda, materijala i resursa čuva se što dulje da bi se u najvećoj mogućoj mjeri smanjio nastanak otpada.

TAGOVI