Čak 106 milijuna eura za zaštitu oceana i voda

Autor: B. O. Objavljeno: 03.07.2023. 🕜 10:04 Lokacija: Bruxelles (Belgija)
  • Morska obala na Šolti (foto: Tonka 2005.)

• Šolta, otoci, more, Jadransko more, Dalmacija
    Izvor: Antonia Hohnjec

Brojne koristi oceanima i vodama, među ostalim, sprečavanjem i uklanjanjem otpadaka, plastike i mikroplastike - inovativnim rješenjima za europske rijeke bez otpada

Europska komisija je najavila 18 novih projekata koji će primiti više od 106 milijuna eura za doprinos misiji Europske unije 'Obnova naših oceana i voda'. Projektima je obuhvaćeno više od 370 korisnika iz 36 zemalja, uključujući mala i srednja poduzeća, istraživačke institucije, lokalna tijela, škole i tvrtke. Oni će imati ključnu ulogu u postizanju klimatske neutralnosti i obnovi prirode zaštitom i obnovom bioraznolikosti u vodama, smanjenjem onečišćenja, podupiranjem održivog plavog gospodarstva i razvojem 'Europskog digitalnog blizanaca oceana' (European Digital Twin of the Ocean – European DTO). 

Sve članice EU-a uključene su u projekte, od Baltičkog i Sjevernog mora, preko rijeke Dunav, Sredozemnog mora i Atlantika.

Projekti će donijeti brojne koristi oceanima i vodama kao što su rješenja za zaštitu i obnovu narušenih obalnih i morskih staništa, zaštita i obnova močvarnih područja, poplavnih ravnica, obalnih močvara i slanih močvara na Dunavu, mjere za sprečavanje, smanjenje i saniranje kemijskog onečišćenja u Sredozemnom moru, stavljanje održivih proizvoda i rješenja na bazi algi na tržište Baltičkog i Sjevernog mora, sprečavanje i uklanjanje otpadaka, plastike i mikroplastike – inovativna rješenja za europske rijeke bez otpada, smanjenje morskog otpada i onečišćenja upotrebom pametnih ribolovnih alata s malim utjecajem na okoliš, integracija podataka o praćenju biološke raznolikosti u digitalni blizanac oceana, stvaranje e-knjižnice morskih i slatkovodnih vrsta te razvoj poslovnih modela za oceansku poljoprivredu koje vodi lokalna zajednica.

 

Zeleni izazovi

"Cilj je tih 18 novih projekata zaštititi i obnoviti zdravlje naših oceana i voda u područjima bioraznolikosti, slatkovodnih ekosustava, onečišćenja, plavog gospodarstva i dekarbonizacije. Više od 370 korisnika mobilizirano je kako bi se stvorila rješenja koja zelene izazove mogu pretvoriti u prilike za inovacije", izjavila je izvršna potpredsjednica Komisije nadležna za Europu spremnu za digitalno doba Margrethe Vestager

Izvor: Antonia Hohnjec

"Ti novi projekti predstavljaju dodatan poticaj za postizanje ciljeva misije. S nestrpljenjem očekujem promjene koje će donijeti ti projekti i pozivam sve da nam se pridruže na tom putu kako bismo spasili ocean i naše rijeke", istaknuo je povjerenik za okoliš, oceane i ribarstvo Virginijus Sinkevičius

Misije EU -a, uspostavljene u okviru programa Obzor Europa za razdoblje 2021. 2027., novi su način za pronalaženje rješenja za neke od najvećih društvenih izazova. Imaju ambiciozne ciljeve i ostvarit će opipljive rezultate do 2030. godine. 

 

Suradnja 'svjetionicima'

Misija EU-a 'Obnova naših oceana i voda', pokrenuta u rujnu 2021., usmjerena je na zaštitu i obnovu zdravlja naših oceana i voda do 2030. s pomoću istraživanja i inovacija, angažmana građana i ulaganja u plavo gospodarstvo. Misija se bavi oceanima i vodama kao jednome i ima ključnu ulogu u postizanju klimatske neutralnosti i obnovi prirode, javlja EK.

Misijom se podupire regionalni angažman i suradnja 'svjetionicima' na području velikih morskih i riječnih slivova: Atlantsko-arktičko, Sredozemno more, Baltičko-Sjeverno more i Dunavsko-crno more. Svjetionici za misije su lokacije za pilot-projekte, demonstraciju, razvoj i provedbu aktivnosti misije diljem mora i riječnih slivova EU-a.

Inače, projekti su odabrani na temelju poziva na podnošenje prijedloga objavljenog u 2022., uključujući istorazinsku evaluaciju koju su proveli neovisni stručnjaci. Projektima će upravljati CINEA (Europska izvršna agencija za klimu, infrastrukturu i okoliš).

TAGOVI