Poreč do 2050. želi dosegnuti klimatsku neutralnost

Autor: B. O. Objavljeno: 27.06.2023. 🕜 10:31 Lokacija: Poreč
  • Panorama Poreča u sumrak (izvornik: Josef Gadermeier, Pixabay, 2021.)

• Poreč, Istra, Istarska županija, gradovi, turizam
    Izvor: Josef Gadermeier / Pixabay

Istarski grad u mreži CIVINET Slovenija-Hrvatska-Jugoistočna Europa

Poreč je nedavno postao članom mreže CIVINET Slovenija-Hrvatska-Jugoistočna Europa. Cilj mreže je prijenos znanja i dobre prakse te osmišljavanje zajedničkih projekata kojima će se financirati buduće aktivnosti održivog prometa i bolje mobilnosti. Mreža je osnovana 2013. godine u Ljubljani, a danas okuplja više od 220 članova iz šest zemalja te je najbrojnija europska mreža CIVINET, javlja Grad Poreč.

Od 2021. do 2024. koordinator mreže je Grad Zagreb, dok udruga civilnog društva ODRAZ - Održivi razvoj zajednice iz Zagreba ima ulogu Tajništva mreže.

CIVINET je mreža gradova i drugih dionika koji se na području Slovenije i Hrvatske te Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Sjeverne Makedonije i Srbije bave održivim planiranjem i upravljanjem mobilnošću. Dio je inicijative CIVITAS, jednog od vodećih programa Europske unije s ciljem pomaganja Europskoj komisiji u postizanju ambicioznih energetsko-klimatskih ciljeva u području mobilnosti i urbanog prometa, kao i ciljeva iz Europskog zelenog plana.

"Svrha mreže je širiti znanje i iskustva na području energetske učinkovitosti i gradskog prometa povoljnijeg za okoliš i korisnike. Članstvo u mreži, gradovima članovima pruža mogućnost umrežavanja i različitih načina povezivanja s ciljem učinkovitijeg rješavanja prometnih problema, od razmjene iskustava, znanja i ideja do zajedničkog sudjelovanja i sinergije gradova, što omogućava kreiranje zajedničkih projektnih prijedloga, te bolje korištenje sredstava kako nacionalnih, tako i fondova Europske unije", objavljeno je na stranicama Grada Poreča.

 

Ubrzavanje energetske tranzicije

"U ukupnoj potrošnji energije Grada Poreča promet sudjeluje s 46,61 posto, tj. on je odgovoran za 58,87 posto ili više od polovice ukupnih emisija CO2 na gradskom području. Energetska tranzicija s fosilnih na obnovljiva goriva, moguća je, no predstavlja iznimno složen proces koji zahtijeva pomno planiranje i uključivanje niza konstruktivnih rješenja u svoju provedbu. U trenutku u kojem svjedočimo sve većem utjecaju i posljedicama klimatskih promjena po svakodnevni život, održiva mobilnost postaje jednom od ključnih tema održivih politika", kaže Gordana Lalić, direktorica gradske tvrtke Parentium iz Poreča. 

Kao poznato turističko odredište, u koje velik broj gostiju stiže cestom, Poreč već dugi niz godina provodi projekte usmjerene k održivom urbanom razvoju grada. Od kontinuiranih ulaganja u cestovnu i biciklističku infrastrukturu, preko pilot-projekta javnog gradskog prijevoza električnim minibusom, prekogranične suradnje na razvoju multimodalnih rješenja u prijevozu putnika do prvog parkleta (improvizirane zelene površine koja se s pločnika širi na kolnik) u Hrvatskoj, Poreč do 2050. želi postati klimatski neutralan grad. 

Članstvo u mreži CIVINET važan je iskorak koji će pospješiti i ubrzati energetsku tranziciju, te osigurati postizanje zacrtanih energetsko-klimatskih ciljeva Poreča. 

Više informacija o mreži CIVINET Slovenija-Hrvatska-Jugoistočna Europa moguće je saznati OVDJE

TAGOVI