Namjeravana zabrana PFAS-ova ugrožava industriju

Autor: B.L. Objavljeno: 26.06.2023. 🕜 09:59 Lokacija: Karlsruhe (Njemačka)
  • Zgrada Europske komisije u Bruxellesu (izvornik: Pixabay, 2021.)

• Europska komisija, Europska unija, zastave
    Izvor: Pixabay

Gotovo sve strojarske tvrtke bit će pogođene tom zabranom, ističu njemački stručnjaci

Zabrana koju Europska komisija namjerava uvesti za više od 10 000 kemijskih tvari iz skupine PFAS-ova (perluorakrilnih i polifluorakrilnih tvari) zvoni na uzbunu kod mnogih europskih proizvođača strojarske i energetske opreme. Kako bi se usuglasili stavovi, nedavno je Udruga njemačkih proizvođača strojeva i postrojenja (VDMA) održala skup na kojem se okupilo 500 njezinih članica.

Budući da se fluoropolimeri koji je ubrajaju u PFAS-ove koriste u mnogim brtvama, ventilima, savitljivim cijevima i kompresorima, a za njih uobičajeno nema odgovarajućih zamjena "... tom će zabranom na različite načine i u različitoj mjeri biti pogođene gotovo sve strojarske tvrtke," ističe dr Sarah Brückner, voditeljica Odjela za okoliš i održivost VDMA-e i upozorava: "S alternativnim materijalima koji su bili dostupni u nekim bismo se slučajevima vratili na razinu razvoja iz 1950. godine."

Broj od gotovo 500 okupljenih njemačkih tvrtki jasno pokazuje koliko bi mnogi industrijski proizvođači bili pogođeni. Uz to, jedna od posljedica takve sveobuhvatne zabrane bila bi pogoršanje kvalitete osnovnih zdravstvenih, sigurnosnih ili prehrambenih usluga ljudi jer bi bili ugroženi industrijski procesi, stoji u jednom od zaključaka iz priopćenja VDMA-e. Stoga VDMA poziva na pristup regulaciji koji se strogo temelji na rizicima. "Postoje PFAS-ovi koji ne predstavljaju relevantan rizik za ljude ili okoliš, ali jamče dugotrajnost i sigurnost mnogih industrijskih proizvoda i proizvodnih procesa. Takve skupine PFAS-ova moraju biti izuzete od zabrane. Pojedinačne iznimke za pojedine proizvode kao što su dizalice topline su zavaravajuće jer bi samo u području 'zelenih rješenja' takvih iznimki trebalo biti na tisuće," napominje dr. Bruckner, a prenosi njemački stručni portal 'CCI.Dialog'.

TAGOVI