Integracija rijeke i šume u grad

Autor: B. O. Objavljeno: 26.06.2023. 🕜 09:30 Lokacija: Varaždin
  • Panorama Varaždina (izvornik: xbrchx / Shutterstock, 2019.)

• Varaždin, Varaždinska županija
    Izvor: xbrchx / Shutterstock

Varaždin je prvi hrvatski grad koji je među 99 kandidata dobio novac iz Europske urbane inicijative za projekt uređenja parka sa šumom na rijeci Dravi

Varaždin je prvi grad iz Hrvatske i jedan od samo 14 europskih koji je među 99 kandidata dobio novac iz Europske urbane inicijative (EUI), novog programa Europske komisije za sufinanciranje projekata iz područja zaštite okoliša i urbane regeneracije.

Europska komisija je na posebnoj svečanosti koja je održana prošli tjedan u Bruxellesu objavila pobjednike natječaja raspisanog prije osam mjeseci, a odobrenje za realizaciju projekta je zamjeniku gradonačelnika Miroslavu Markoviću uručila Elisa Ferreira, članica Europske komisije i povjerenica za kohezijsku politiku.

"Gradu Varaždinu je odobren projekt uređenja parka sa šumom na rijeci Dravi službenog naziva InterACT Green pa će u tu svrhu dobiti bespovratnih 80 posto od ukupno 5,1 milijun eura, kolika je ukupna vrijednost projekta. Od ukupnog odobrenog iznosa sufinanciranja projekta, Gradu Varaždinu je za provedbu projektnih aktivnosti izravno dodijeljeno 2.955.574,40 eura (71,5 posto), dok se preostala vrijednost odobrenog iznosa sufinanciranja razmjerno raspoređuje između projektnih partnera", objavljeno je na stranicama Grada Varaždina.

 

Inovativna komponenta

"Izuzetno nam je drago što smo dobili priliku realizirati ovako važan projekt kojim se može značajno utjecati na navike života građana Varaždina i okolnog područja. Varaždinci vole Dravu i Dravsku šumu. Cilj nam je integrirati rijeku i šumu u grad i potaknuti naše sugrađane da što više vremena provode u prirodi. Veseli nas da je komisija Europske urbane inicijative prepoznala inovativnu komponentu projekta kroz korištenje digitalne tehnologije. Zahvaljujem svim partnerima koji su sudjelovali u pripremi projekta", izjavio je Marković u Bruxellesu.

Grad Varaždin prijavio je projekt s partnerima Gradom Ludbregom, Fakultetom organizacije i informatike Varaždin, Hrvatskim šumarskim institutom, Javnom ustanovom 'Priroda' Varaždinske županije i Turističkom zajednica grada Varaždina.

Park šuma Drava još od 19. stoljeća glavno je rekreacijsko područje građana Varaždina. Unatoč ogromnom prirodnom i rekreacijskom potencijalu, danas je to zapušten i nedovoljno iskorišten prostor kojem je potrebna regeneracija i revitalizacija kako bi se ponovno integrirao u život grada. 

 

Održivost šumskog ekosustava

Revitalizacija šume temeljna je okosnica ovog projekta s ciljem oplemenjivanja područja uređenim urbanim zelenim javnim prostorom koji jača i dodatno utvrđuje njezin identitet te podiže vrijednost sadržaja u gradu. 

Aktivnostima na revitalizaciji šume osigurat će se dugoročna održivost šumskog ekosustava. Tako uređena šuma pruža građanima mogućnost za provođenje vremena u prirodi, šetnju, trčanje, biciklizam, piknik ili druge aktivnosti na otvorenom. Projekt će se provoditi 3,5 godine, javlja Grad Varaždin.

Tijekom dvodnevnog događaja u Bruxellesu pročelnica Upravnog odjela za gospodarske djelatnosti Grada Varaždina Slađana Miočić predstavila je projekt InterACT Green.

Konačna odluka i odobrenje sredstava bit će poznato do kraja ove godine, a ovisi o rješavanju imovinsko-pravnih odnosa grada s državnim institucijama i suglasnostima Hrvatskih šuma i Hrvatske elektroprivrede koje upravljaju Dravskom park šumom i područjem obuhvata projekta.

TAGOVI