Poreč: sredstva za još jedan projekt održive mobilnosti

Autor: B.O. Objavljeno: 03.02.2022. 🕜 09:50 Lokacija: Poreč

Inovativnim rješenjima, tehnologijama i konceptima to dekarbonizacije prometa

Poreč je početkom ove godine krenuo u provedbu još jednog 'zelenog' projekta pod nazivom Održiva urbana mobilnost i promet (Sustainable Urban Mobility And TRAnsport – SUMATRA). 

Radi se o znanstvenom projektu čiji je cilj analizirati trenutno stanje u prometu te mapirati potencijal i potrebe Poreča za uvođenjem inovativnih rješenja, tehnologija i koncepata, a sve s ciljem postizanja nulte emisije CO2, tj. dekarbonizacije tog sektora. Provedba projektnih aktivnosti podrazumijeva i izradu investicijskog modela za inovativna rješenja, tehnologije i koncepte koji se kroz analizu pokažu najboljima i najučinkovitijima. 

Poreč taj projekt provodi u suradnji s Gradom Pazinom, a financiran je u okviru programa Horizon 2020, u sklopu inicijative European City Facility (EUCF) za podršku jedinicama lokalne samouprave u razvoju investicijskih dokumenata za ulaganja u održivu energiju. 

Ukupna vrijednost projekta je 60 tisuća eura, dok proračun Poreča iznosi 30 tisuća eura, a riječ je o bespovratnim sredstvima. Trajanje projekta je 12 mjeseci, objavljeno je na stranicama Grada Poreča


Dekarbonizacija prometa 

Valja naglasiti kako taj grad ima jasne namjere i ambicije postizanja ciljeva energetsko-klimatskih politika Europske unije te provedbu mjera prilagodbe i ublažavanja klimatskih promjena

Prema podacima iz Akcijskog plana energetski i klimatski održivog razvoja Poreča do 2030. godine, u ukupnoj potrošnji energije promet sudjeluje s 47 posto i odgovoran je za više od polovice ukupnih emisija CO2 na području tog grada (59 posto). 

"Cilj aktivnosti u sklopu projekta SUMATRA je dati odgovor na pitanja koje je aktivnosti nužno provesti na području Grada Poreča kako bi se postiglo smanjenje emisija CO2 u sektoru prometa (dekarbonizacija prometa), koji je pravi put za to učiniti, koliko će to biti financijski zahtjevno i na koje će dostupne linije sufinanciranja biti moguće prijaviti potencijalne projekte", izvijestio je Grad Poreč. 

"Nakon uvođenja pilot-projekta javnog gradskog prijevoza električnim minibusom, ovo je logičan korak u planiranju daljnjih aktivnosti kojima će se poticati održiva mobilnost te razvoj multimodalnih modela prijevoza putnika, čime će se izravno utjecati na smanjenje emisija CO2 i negativnih utjecaja na okoliš“, kaže Gordana Lalić, direktorica gradskog poduzeća Parentium, koje je koordinator u provedbi ovog projekta.

 

Elektromobilnost u gradskoj upravi 

Koliko je važno kvalitetno planirati, pokazuje i činjenica da je na nedavnoj završnoj konferenciji projekta EU-a ICARUS, Poreču dodijeljena nagrada za jedan od dva najbolje izrađena Akcijska plana u području mobilnosti, kojim su prezentirane aktivnosti u prometu koje se provode na porečkom području te utvrđena multimodalna putnička rješenja usmjerena k poboljšanju prometne povezanosti Italije i Hrvatske. 

U tom gradu podsjećaju kako je Poreč u ulozi pridruženog partnera kroz aktivnosti u sklopu ICARUS-a osigurao stopostotni iznos potreban za opremanje tamošnjeg električnog minibusa nosačem za bicikle, čime je korisnicima javnog gradskog prijevoza pružena dodatna usluga prijevoza njihovih bicikala, dok je u sklopu istog projekta, od 2. srpnja do 3. listopada protekle godine, talijanska regija Furlanija i Julijska krajina uvela besplatnu autobusnu liniju koja je tri puta tjedno povezivala Trst i Poreč vozilom koje je bilo opremljeno prikolicom za bicikle. Riječ je također o pilot-projektu. 

"Iskustvo nas uči i istovremeno naglašava važnost kvalitetnog promišljanja i planiranja daljnjeg razvoja grada. U suradnji s gradskim trgovačkim društvom Parentium, trenutno provodimo osam 'zelenih' projekata, dok je jedan prijavljen, a jedan je u pripremi. Uz pilot-projekt javnog gradskog prijevoza električnim minibusom, spomenimo i da 30 posto ukupnog voznog parka gradske uprave čine vozila na električni pogon", zaključuje gradonačelnik Poreča Loris Peršurić.

TAGOVI