Treći najtopliji zabilježeni siječanj u Europi

Autor: B.L. Objavljeno: 08.02.2023. 🕜 13:55 Lokacija: Bonn (Njemačka)
  • More u sumrak (izvornik: Adrian Moian / Shutterstock, 2020.)

• more
    Izvor: Adrian Moian / Shutterstock
  • Polarni medvjed (izvornik: Hans-Jurgen Mager, 2023.)

• polarni medvjedi, životinje, Arktik
    Izvor: Hans-Jurgen Mager
  • Pingvini u budimpeštanskom zoološkom vrtu (foto: BL, kolovoz 2022.)

• pingvini, ptice, Antarktik, priroda
    Izvor: B.L.

Opseg antarktičkog morskog leda istodobno je dosegnuo najnižu razinu

U siječnju ove godine u Europi i na Antarktiku zabilježene su iznimno visoke temperature. To pokazuju podaci Copernicusa - Službe za klimatske promjene (C3S) koju provodi Europski centar za srednjoročne vremenske prognoze u ime Europske komisije. Radi se o službi koja, uz financiranje Europske unije, redovito objavljuje mjesečne klimatske biltene s izvješćima o promjenama uočenim u globalnoj površinskoj temperaturi zraka, morskom ledenom pokrivaču i hidrološke varijable. Svi ti nalazi temelje se na računalno generiranim analizama koje koriste milijarde mjerenja sa satelita, brodova, zrakoplova i meteoroloških postaja širom svijeta.
 

Siječanjske temperature u Europi

Prema svim tim pokazateljima, siječanj ove godine bio je treći najtopliji siječanj u Europi, otkako se prate ti podaci. Tako je veći dio Europe imao natprosječne temperature zraka, pri čemu je u zemljama Balkana i Istočne Europe prvi dan nove godine bio rekordno topao, dok je na otočju Svalbard, na samom europskom sjeveru, došlo do istaknutih toplih anomalija. Do natprosječnih temperatura došlo je i u pojasu jugoistok-sjeverozapad na području zapadne Rusije.

Natprosječene temperature vladale su i u istočnom dijelu Sjedinjenih Američkih Država, u Kanadi, Meksiku, dok su ispodprosječne temperature zabilježene u Sibiru, Afganistanu, Pakistanu i susjednim zemljama i u Australiji.
 

Stanje na Antarktiku i Arktiku

Opseg antarktičkog morskog leda dosegnuo je najnižu vrijednost za siječanj ove godine u skupu satelitskih podataka - za 31% niže od prosjeka, što je značajno manje od prethodnog rekorda iz siječnja 2017. Tako su u svim područjima Južnog oceana prevladavale ispodprosječne koncentracije morskog leda.

Istodobno je i opseg  morskog leda na Arktiku bio za 4% manji od prosjeka, što je za sada na 3. najnižom mjestu za siječanj u evidenciji satelitskih podataka. Koncentracije leda u arktičkom moru bile su niže od prosjeka u području Barentsovog mora i oko Svalbarda.

"Mnogi od nas svjedočili su iznimno visokim temperaturama na prijelazu u godinu. Iako je siječanj 2023. izniman, ove ekstremne temperature ostaju opipljiv pokazatelj učinaka klimatskih promjena za mnoge regije i može se shvatiti kao dodatno upozorenje na buduće ekstremne događaje Imperativ je da globalni i regionalni dionici poduzmu brze mjere kako bi ublažili porast globalnih temperatura," zaključila je Samantha Burgess, zamjenica direktora C3S-a, a izvještava Copernicus.

TAGOVI