Na Arktiku je nađen plastični otpad i smeće iz cijelog svijeta

Autor: N. D. Objavljeno: 08.02.2023. 🕜 09:56 Lokacija: Zagreb
  • Fotografija s performansa Greenpeacea na Trgu bana Jelačića u vezi s onečišćenjem mora plastikom (izvornik: Greenpeace)

• Greenpeace, plastika, onečišćenje
    Izvor: Greenpeace

Analiza otpada prikupljenog na Arktiku dala je zabrinjavajuće rezultate

Plastični otpad je globalni problem koji ne štedi naizgled netaknutu divljinu krajnjeg sjevera. Prema studiji časopisa Frontiers in Marine Science, na Arktiku se doslovce može naći smeće iz cijelog svijeta. Procjena je uključivala smeće koje su na plažama Spitsbergena sakupili sudionici na arktičkim putovanjima tijekom pet godina, javlja DPA.

Većina pronađenog otpada potječe iz ribolova i brodarstva, rečeno je. Oko trećine jasno prepoznatljivog otpada dolazi iz Europe, veliki dio iz Njemačke. 

Za istraživanje, arktički turisti skupljali su otpad s 14 udaljenih arktičkih plaža kada su izlazili na obalu. Od 2016. do 2021. spojilo se 23.000 dijelova koji su težili 1,62 tone. Čak 80% prikupljenog otpada je plastični otpad, a za većinu otpada više se nije moglo utvrditi točno podrijetlo. “Zbog hladnoće plastika u polarnim područjima vjerojatno se još brže razgrađuje na manje fragmente”, objasnila je znanstvenica AWI-a Melanie Bergmann.

Najstariji identificirani predmet bio je fragment boce iz Norveške, vjerojatno proizveden 1960-ih. Najnoviji artikli uključivali su cipelu iz Njemačke iz 2012./2013.

Sve u svemu, znanstvenici su na oko jedan posto otpada (206 komada) pronašli natpise ili otiske koji upućuju na njegovo podrijetlo. Većina tih dijelova dolazi iz zemalja koje graniče s Arktikom, poput Rusije (32%) i Norveške (16%), no čak i iz dalekih zemalja poput Brazila, Kine i SAD-a otkriveni su komadi smeća. Rješenje je za početak u smanjenju stvaranja plastičnog otpada i njegovom brižljivom odvojenom prikupljanju te recikliranju. 

 

TAGOVI