Temperature u Europi porasle su više od dva puta u odnosu na svjetski prosjek

Autor: N.D. Objavljeno: 03.11.2022. 🕜 09:11 Lokacija: Geneva (Švicarska)

Temperature u Europi porasle su najviše od bilo kojeg kontinenta na svijetu

Temperature u Europi porasle su više od dva puta u odnosu na globalni prosjek u posljednjih 30 godina – najviše od bilo kojeg kontinenta na svijetu. Kako se trend zagrijavanja nastavlja, iznimna vrućina, požari na otvorenim prostorima, poplave i drugi učinci klimatskih promjena utjecat će na društvo, gospodarstva i ekosustave, navodi se u novom Izvješću Svjetske meteorološke organizacije (WMO)

Izvješće o stanju klime u Europi, izrađeno zajedno sa Copernicus službom za klimatske promjene Europske unije, usredotočilo se na 2021. Ono daje informacije o porastu temperatura, kopnenih i morskih toplinskih valova, ekstremnijih vremenskih uvjeta, promjene obrasca padalina i povlačenja leda i snijega. Temperature u Europi značajno su se zagrijale u razdoblju od 1991. do 2021., prosječnom stopom od oko +0,5 °C po desetljeću. Kao rezultat toga, alpski ledenjaci izgubili su 30 metara u debljini leda od 1997. do 2021. 

Otapanje leda

Grenlandski ledeni pokrivač se topi i pridonosi ubrzanom dizanju razine mora. U ljeto 2021. Grenland je bio svjedok otapanja i prve zabilježene padaline na svojoj najvišoj točki, postaji Summit. U 2021. vremenski i klimatski događaji velikog utjecaja doveli su do stotina smrtnih slučajeva, izravno utjecali na više od pola milijuna ljudi i prouzročili ekonomsku štetu veću od 50 milijardi USD. Oko 84% događaja bile su poplave ili oluje. 

Nisu sve vijesti loše. Brojne zemlje u Europi bile su vrlo uspješne u smanjenju emisije stakleničkih plinova. Konkretno, u Europskoj uniji emisije stakleničkih plinova smanjile su se za 31% između 1990. i 2020., s neto ciljem smanjenja od 55% do 2030. godine. Europa je također jedna od najnaprednijih regija u prekograničnoj suradnji u prilagodbi klimatskim promjenama, osobito u transnacionalnim riječnim slivovima. Jedan je od svjetskih lidera u pružanju učinkovitih sustava ranog upozoravanja, s oko 75% zaštićenih ljudi. Akcijski planovi za zdravlje i toplinu spasili su mnoge živote od ekstremnih vrućina. 

Ambicije trebaju biti veće

Europa predstavlja sliku svijeta koji se zagrijava i podsjeća nas da čak ni dobro pripremljena društva nisu sigurna od utjecaja ekstremnih vremenskih prilika. Ove godine, kao i 2021., veliki dijelovi Europe bili su pogođeni opsežnim toplinskim valovima i sušom, što je potaknulo požare na otvoreni prostorima. U 2021. iznimne poplave uzrokovale su smrt i razaranje”, rekao je glavni tajnik WMO-a prof. Petteri Taalas. „Što se tiče ublažavanja, dobar tempo u smanjenju emisija stakleničkih plinova u regiji trebao bi se nastaviti, a ambicije treba dodatno povećati. Europa može odigrati ključnu ulogu u postizanju ugljično neutralnog društva do sredine stoljeća kako bi ispunila Pariški sporazum,” rekao je prof. Taalas.

TAGOVI