Zelena akcija želi da Vlada preuzme odgovornost za problem klimatskih promjena

Autor: N.D. Objavljeno: 03.11.2022. 🕜 14:15 Lokacija: Zagreb

Traži se akcijski plan za Strategiju prilagodbe klimatskim promjenama

Zelena akcija, uz podršku građana dod Vlade RH traži hitno donošenje akcijskog plana za provedbu Strategije prilagodbe klimatskim promjenama. Iako Hrvatska spada među tri europske zemlje koje su najizloženije utjecajima klimatske krize, Vlada ne radi puno po pitanju ozbiljne prilagodbe. Predviđa se da će u Hrvatskoj poljoprivreda pretrpjeti najveće štete. Samo prošle godine, ekstremni vremenski uvjeti nanijeli su štetu od skoro jednu milijardu kuna.

“Vlada mora preuzeti odgovornost za prilagodbu na sve vidljivije utjecaje klimatskih promjena u Hrvatskoj”, poručio je Luka Tomac iz Zelene akcije na današnjoj prosvjednoj akciji na Markovu trgu. 

Donošenje akcijskog plana, koji treba definirati sve konkretne mjere, rokove i financiranje prilagodbe, kasni skoro tri godine. Istovremeno, svjedočimo sve većem broju vremenskih ekstrema i katastrofa poput ovogodišnjih požara kod Pule i Šibenika ili poplave u Čazmi. Sve ove nepogode ostavljaju velike posljedice na poljoprivredu, šumarstvo, ekonomiju i zdravlje ljudi. “Hrvatska još uvijek nije dovoljno spremna na posljedice klimatskih promjena jer Vlada i dalje ne shvaća hitnost prilagođavanja na postojeće i buduće utjecaje iako nas znanstvenici stalno na njih upozoravaju”, rekao je Tomac. 

Apel Vladi

Prosvjedna akcija je rezultat prikupljanja potpisa na Apel Vladi za stvaranje otpornosti na klimatsku krizu, koje je Zelena akcija provela u protekla dva tjedna. Na taj je način stotine građana i građanki iz svih dijelova Hrvatske - od Zagreba preko Pule do Drniša - zatražilo od Vlade hitnu provedbu mjera prilagodbe klimatskim promjenama. To su mjere poput: ulaganje u dodatne kapacitete vatrogasnih službi, edukacija poljoprivrednika kako bi se mogli na vrijeme pripremiti i prilagoditi klimatološkim promjenama, izgradnja tzv. javnih klimatskih skloništa zbog toplinskih valova i javno dostupnih česmi za pitku vodu, sadnja zelenila u gradovima itd. 

Mi trenutno živimo u dobu klimatskih ekstrema. Svaki mjesec obaramo temperaturne ili oborinske rekorde koji su jasan indikator da se na klimatske promjene trebamo hitno prilagoditi. Ovakvi utjecaji klimatskih promjena jasan su signal da vladajući moraju ozbiljno shvatiti klimatsku krizu”, zaključio je Tomac.

TAGOVI