CCS može uskladištiti manje od 1% ugljičnog dioksida godišnje

Autor: N.D. Objavljeno: 19.10.2022. 🕜 08:44 Lokacija: Melbourne (Australija)

Rekordan broj svjetskih projekata u CCS-u nemaju velikog efekta

Broj projekata za hvatanje i skladištenje ugljika (CCS) u razvoju porastao je na rekordne razine ove godine zahvaljujući sve većim cijenama ugljičnog dioksida i vladinim poticajima, no još uvijek bi ublažio samo manje od 1% godišnjih emisija, otkriva novo izvješće. Trenutno su 153 CCS projekta u fazi planiranja, 61 više nego u ovo doba prošle godine i više nego ikad u povijesti, utvrdio je Globalni CCS institut sa sjedištem u Melbourneu u svom godišnjem istraživanju sektora, objavljenom u ponedjeljak, javlja Bloomberg. 

Tome treba pribrojiti 30 projekata koji su trenutno u tijeku i još 11 u izgradnji. SAD prednjači s 34 nova predložena CCS projekta, a slijede ga Kanada, UK, Norveška, Australija, Nizozemska i Island. Povoljne politike potaknule su ulaganja u te zemlje, uključujući više cijene ugljičnog dioksida, porezne olakšice i izravne potpore, pokazalo je izvješće. 

Unatoč skoku novih kapaciteta, svi postojeći i predloženi projekti mogli bi uskladištiti samo 244 milijuna tona CO2 godišnje, manje od 1% od 36 milijardi tona ugljičnog dioksida koliko je Međunarodna agencija za energiju dodano u atmosferu prošle godine . Pristalice kažu da CCS ima ključnu ulogu u naporima da se globalno zagrijavanje održi unutar navedenog cilja Pariškog sporazuma od 1,5 stupnjeva Celzijusa, s oko 1,3 milijarde tona skladišnog kapaciteta potrebnim do 2030. kako bi se ispunio taj cilj, prema IEA-i. Kritičari tvrde da je CCS skupa, neučinkovita tehnologija koja služi za produljenje vijeka trajanja fosilnih goriva, piše Bloomberg.

TAGOVI