Jadran je zbog globalnog zagrijavanja sve kiseliji

Autor: N.D. Objavljeno: 24.10.2022. 🕜 10:09 Lokacija: Dubrovnik, foto: A. Hohnjec

Jadran je na 1.200 m dubine u kolovozu bio ugrijan na 15 C

Na Mediteranskom institutu za istraživanje života u Splitu, u petak je održana početna konferencija Interreg klaster projekta "CREATE - Climate REsponses for the AdriaTic rEgion" iz EU fonda za regionalni razvoj, koji je rezultat suradnje vodećih hrvatskih i talijanskih institucija i organizacija, koji djeluju na području klimatskog istraživanja i prilagodbe duž̌ jadranske obale. 

U uvodnom govoru, znanstvenica Natalija Dunić iz Instituta za oceanografiju i ribarstvo – organizatorica konferencije, upozorila je kako je prošlo vrijeme upozoravanja i došlo vrijeme za akciju: „Situacija na Sredozemlju je za nijansu gora nego u ostatku svijeta. Temperatura mora i zraka raste, razina mora raste. Evaporacija je sve veća dok je količina padalina sve manja. S time salinititet površinskih slojeva Jadrana je viši od uobičajenog. Svojstva Jadrana su se već počela mijenjati. Kiselost mora, koja je tihi ubojica, isto raste. Ovo ljeto je temperatura Jadrana, na 1200 metara dubine, bila gotovo 15 stupnjeva u kolovozu!

Dalmacija zaostaje u planiranju održivog razvoja

Daria Povh Škugor, viša voditeljica programa u UN-ovu Centru za prioritetne aktivnosti (PAP/RAC) naglasila je kako pozitivnih pomaka ima, ali da nisu dovoljni: „Šibensko-kninska i Splitsko-dalmatinska županija te gradovi Kaštela i Vodice su već napravili Obalni plan pa postajemo jedna od naprednijih zemalja po integralnim planovima upravljanja obalnim područjem na svijetu. Predvode Francuska i Velika Britanija, ali moramo se u provedbu planova aktivnije uključiti ako želimo potaknuti stvarne promjene. Ima posla za svakog od nas!“ Dodala je i da u Dalmaciji imamo sreću što su naše obale strme i nesreću što gradimo previše, rašireno i tik uz more. „Maknite se od mora i ostavite mjesta moru.“ – apelirala je Škugor Povh. 

Tijekom konferencije, kojoj su se priključili i talijanski stručnjaci, često se naglasak stavljao na približavanje znanstvenih spoznaja građanima, a Martina Baučić, s Fakulteta građevinarstva, arhitekture i geodezije, plastično je objasnila rizike s kojima se suočavamo već danas:„Dioklecijanova palača je već sada ispod razine mora, neovisno o klimatskim promjena, a s njima se približavamo situaciji Venecije. U Kaštelima je 600 objekata do metra nadmorske visine! Morske oluje u kombinaciji s bujičnim vodama utječu na to da već sada imamo plavljenja obale i bez klimatskih promjena. Štete su ogromne i svi smo toga svjesni!“, objavila je Dalmacija danas.

TAGOVI