DHMZ postavio pet plutača na Jadranu

Autor: B.O. Objavljeno: 20.07.2022. 🕜 09:34 Lokacija: Zagreb

Završena je gradnja državne mreže meteorološko-oceanografskih plutača

I posljednja, peta po redu, meteorološko-oceanografska plutača Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ) postavljena je protekli petak na lokaciji blizu svjetionika Blitvenica, nedaleko otoka Žirje, u šibenskom arhipelagu. Time je završena gradnja državne mreže meteorološko-oceanografskih plutača koja predstavlja bitan dio DHMZ-ovog Projekta modernizacije meteorološke motriteljske mreže u Republici Hrvatskoj METMONIC

Tim projektom, pored modernizacije prizemnih meteoroloških postaja, uspostave daljinskih sustava mjerenja, posebice sustava meteoroloških radara, usidreno je na području teritorijalnih voda Republike Hrvatske ukupno pet meteorološko-oceanografskih plutača koje će osigurati pouzdane podatke o stanju atmosfere i mora na području Jadrana. To će značajno pridonijeti sigurnosti života, pomorskog prometa i aktivnosti na moru te će biti važna podrška sustavu pravovremenog upozorenja na opasne vremenske prilike, javlja DHMZ

"Naša mreža mjerenja mora trenutno je najmoderniji sustav mjerenja meteorološko-oceanografskih prilika na cijelom Jadranu. Vrijednost svih pet meteorološko-oceanografskih plutača s integracijskom IT platformom, modularnim programskim paketima za daljinsko upravljanje i sidrenim linijama iznosi 12,345 milijuna kuna, a dio je strateškog projekta čija ukupno vrijednost premašuje četverogodišnji proračun DHMZ-a. Projekt METMONIC značajno će osuvremeniti i poboljšati naš rad putem uvođenja najsuvremenijih tehnologija i opreme. Meteorološki i oceanografski podaci s plutača omogućit će u narednom razdoblju razvoj operativnog prognostičkog oceanografsko-meteorološkog sustava, njegovu uspostavu i kontinuirano održavanje kojim će se unaprijediti sigurnost pomorske plovidbe, potpora prilagodbi na klimatske promjene, zaštita od onečišćenja Jadrana, akcije traganja i spašavanja na moru te potencijalno i druge aktivnosti na Jadranu. Time, osim što unaprjeđujemo kvalitetu naših usluga i proizvoda, doprinosimo većoj sigurnosti života naših građana, zaštiti prirode i održivom gospodarskom razvoju Hrvatske", istaknula je glavna ravnateljica DHMZ-a Branka Ivančan-Picek.

 

Meteorološki parametri 

Nakon Visa, Palagruže, Molunata, Kvarnera, posljednja plutača postavljena je na lokaciji Blitvenica koja je ujedno bila jedna od najzahtjevnijih zbog sidrenja na strmom dnu i na najvećoj dubini od 211 metara, što predstavlja rekord u sidrenju na hrvatskom dijelu Jadrana. 

Nakon sidrenja plutača slijedi razdoblje testnog rada (približno 12 mjeseci) nakon kojeg će uspostavljena mreža meteorološko-oceanografskih plutača omogućiti DHMZ-u prikupljanje važnih meteoroloških i oceanografskih podatka na otvorenom moru. Podaci s plutača bit će dostupni korisnicima kroz Centralnu integracijsku platformu koja se također razvija unutar projekta METMONIC. 

Plutače, koje predstavljaju samostalni objekt na moru, na sebi nose sustave za mjerenja meteoroloških, površinskih i dubinskih oceanografskih parametara te pomorsku navigaciju, električno napajanje i telekomunikacije. Na plutačama su postavljeni dvojni meteorološki senzori, valomjeri površinskih valova mora te strujomjeri koji sondiraju morske struje do dubina 150 metara. Sve će to omogućiti kontinuirano prikupljanje podataka poput temperature zraka i mora, relativne vlažnosti, tlaka zraka, brzine i smjera vjetra, kao i Sunčevog zračenja te površinskih valova na lokacijama na kojima su se do sada radila samo povremena mjerenja. 

"Svi mjerni podaci s plutača slat će se u satnim i trosatnim porukama putem GSM ili satelitske komunikacija u prijemni centar u Službi regionalni centar za Jadran, pri DHMZ-ovom Područnom meteorološkom uredu – Split. To će omogućiti pružanje pravovremenih i detaljnih meteoroloških i oceanografskih informacija pomorcima, nautičarima i svim zainteresiranim korisnicima, a po prvi put u Hrvatskoj podaci mjerenja s plutača odašiljat će se u realnom vremenu svim brodovima s AIS radio sustavima u blizini plutača. Svjetlosna signalizacija i pasivni radarski reflektor na plutačama također će pridonijeti sigurnosti na moru", pojasnio je voditelj projekta METMONIC Stjepan Ivatek-Šahdan.

 

Regionalni centar 

"Državna mreža meteorološko-oceanografskih plutača predstavlja primarnu mrežu mjerenja uz koju će se povezati ostali motriteljski sustavi DHMZ-a na moru, obalnom području i brodovima, koji čine program rada službe Regionalni centar za Jadran", izjavila je voditeljica službe Regionalni centar za Jadran Dijana Klarić

Inače, DHMZ projekt METMONIC provodi od listopada 2017., a njegov završetak predviđen je za kraj lipnja 2023. godine. On se provodi uz podršku Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije te Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. 

Ukupna procijenjena vrijednost projekta je približno 343,9 milijuna kuna, od čega 85 posto financira Europska unija sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj, a 15 posto Republika Hrvatska kroz FZOEU.

TAGOVI