Čak 1,8 milijardi eura za čiste tehnologije

Autor: B.O. Objavljeno: 18.07.2022. 🕜 09:27 Lokacija: Bruxelles (Belgija)

Bespovratna sredstva za uvođenje revolucionarnih tehnologija

Europska unija prošli tjedan je uložila više od 1,8 milijardi eura u 17 velikih inovativnih projekata u području čistih tehnologija s trećim krugom dodjele bespovratnih sredstava u okviru Inovacijskog fonda. 

Bespovratna sredstva isplatit će se iz tog fonda kako bi se revolucionarne tehnologije uvele na tržište energetski intenzivnih industrija, vodika, obnovljive energije, infrastrukture za hvatanje i skladištenje ugljika te u proizvodnju ključnih komponenti za skladištenje energije. Odabrani projekti provodit će se u Bugarskoj, Finskoj, Francuskoj, Njemačkoj, Islandu, Nizozemskoj, Norveškoj, Poljskoj i Švedskoj, izvijestila je Europska komisija

"Danas dodijeljenim bespovratnim sredstvima podupiremo inovativna poduzeća u cijeloj Europi kako bi razvijala najsuvremenije tehnologije koje su nam potrebne za poticanje zelene tranzicije. Inovacijski fond važan je za širenje inovacija u sektoru vodika proizvedenog iz obnovljivih izvora i drugih rješenja za europsku industriju. U usporedbi s prvim krugom isplata, raspoloživa sredstva povećala su se za 60 posto, što nam je omogućilo da udvostručimo broj projekata kojima se pruža potpora. To je velik poticaj za dekarbonizaciju energetski intenzivne industrije u Europskoj uniji", izjavio je izvršni potpredsjednik Komisije Frans Timmermans.

 

Projekti koji obećavaju 

Tih 17 projekata odabrano je u okviru drugog poziva na podnošenje prijedloga za velike projekte, što znači da njihovi kapitalni troškovi premašuju 7,5 milijuna eura. 

Neovisni stručnjaci ocijenili su sposobnost projekata da smanje emisije stakleničkih plinova u usporedbi s tradicionalnim tehnologijama i da uvedu inovacije koje nadilaze najsuvremenije tehnologije, a da istodobno budu dovoljno razvijeni za primjenu. Ostali kriteriji uključivali su potencijal prilagodljivosti i isplativost. 

Odabrani projekti obuhvaćaju širok raspon sektora koji pridonose radu EU-a na dekarbonizaciji, kao što su proizvodnja, distribucija i uporaba zelenog vodika, proizvodnja vodika iz otpada, energija vjetra na moru, proizvodnja fotonaponskih modula, skladištenje i recikliranje baterija, hvatanje i skladištenje ugljika, održiva zrakoplovna goriva i napredna biogoriva. Ti projekti zajedno mogu u prvih 10 godina rada uštedjeti 136 milijuna tona ekvivalenta CO2

Osim toga, Europska investicijska banka (EIB) unaprijed će odabrati do 20 projekata koji obećavaju, ali još nisu dovoljno razvijeni za dodjelu bespovratnih sredstava za pomoć u razvoju projekata.

TAGOVI