Energetska zajednica usvojila je EU Paket za čistu energiju

Autor: N.D. Objavljeno: 01.12.2021. 🕜 10:24 Lokacija: Beograd (Srbija)

Ovisni o ugljenu potpisali za dekarbonizaciju

Iako na rubu Europske unije, zemlje članice Energetske zajednice u Jugoistočnoj Europi potpisale su da će implementirati europsko energetsko zakonodavstvo, sa svim transformacijskim mehanizmima u smjeru dekarbonizacije. To će biti popriličan ekonomski izazov za zemlje članice koje snažno ovise o proizvodnji iz ugljena. Naime, Ministarsko vijeće Energetske zajednice usvojilo je jučer na sastanku u Beogradu paket "Čista energija za sve Europljane" pod predsjedanjem Republike Srbije. Paket pokriva zakonodavstvo u području energetske učinkovitosti, obnovljivih izvora, upravljanja, dizajna tržišta električne energije i pravila o sigurnosti opskrbe električnom energijom, koja će stupiti na snagu u sljedećim godinama. 

Vijeće je također usvojilo Mapu puta za dekarbonizaciju za ugovorne stranke Energetske zajednice, politički dokument koji opisuje slijed usvajanja, transpozicije i provedbe pravila usmjerenih na dekarbonizaciju kako bi se ugovorne stranke postavile na put prema postizanju 2030. i sredinom stoljeća ciljevi dekarbonizacije. Ciljevi za obnovljivce, energetsku učinkovitost i smanjenje emisija. Najvažniji dio je mehanizam za trgovinu emisijama ugljičnog dioksida koji bi trebao stupiti na snagu 2025., kada se donesu potrebni zakoni.

Potpredsjednik Vlade i ministar rudarstva i energetike Srbije Zorana Mihajlović kaže: „Današnji energetski paket potaknut će tranziciju prema čistoj energiji i modernizirati naše energetske sustave kao i naša gospodarstva. Posebno sam ponosan što je usvojen pod srbijanskim predsjedanjem Energetske zajednice. Novi zakonodavni akti pomoći će Energetskoj zajednici da postupno pređe s fosilnih goriva i pridonijeti postizanju ugljično neutralne Europe do 2050. Važno je da smanjenje emisija ne rezultira smanjenjem radnih mjesta i ovaj paket će nam pomoći da to postignemo otključavanjem mogućnosti revolucije čiste energije”.

TAGOVI