Sadnjom stabala u Hrvatskoj do kompenzacija emisija

Autor: N.D. Objavljeno: 10.11.2021. 🕜 09:11 Lokacija: Zagreb

Savez izviđača Hrvatske i Hrvatske šume u inovativnoj akciji

Prvi inovativni projekt nadoknade emisija ugljičnog dioksida sadnjom stabala pod nazivom CO2MPENSATING By Planting predstavljen je u petak u Zagrebu. To je prvi takav program u Hrvatskoj, ali i čitavoj regiji, a namijenjen je tvrtkama, institucijama i svim ostalim zainteresiranima koji sadnjom stabala žele nadoknaditi proizvedene emisije CO2 i neutralizirati vlastiti ugljični otisak te postati pozitivan primjer brige za okoliš i zajednicu. Kroz projekt će se pošumljavati šumska područja u Hrvatskoj koja su već uništena djelovanjem klimatskih promjena. Prva akcija pošumljavanja napravljena je u Demerju, zagrebačkom naselju gdje je predstavljen projekt, gdje će se umjesto crnogorice koja se posušila saditi sadnice hrasta.

Ekološki projekt CO2MPENSATING By Planting organiziraju Savez izviđača Hrvatske, Hrvatske šume i tvrtka Hearth kao inovativni odgovor na posljedice klimatskih promjena. Projektom se želi educirati djecu i mlade te osvješćivati širu javnost o ugljičnom otisku koji sami stvaramo, učincima klimatskih promjena, važnosti zaštite okoliša i održivom razvoju. 

 U sklopu kampanje, provodit će se i interaktivne edukativne radionice u osnovnim i srednjim školama širom Hrvatske kroz edukativni program nazvan "Šumoborci". Program Šumoborci edukativni je dio kampanje, a svi Šumoborci, osim sudjelovanja u zanimljivim radionicama, moći će kroz akcije pošumljavanja posaditi svoje sadnice i time nadoknaditi dio emisija CO2 iz vlastitog ugljičnog otiska. U planu je već ove godine uključiti u akcije pošumljavanja više od 1000 volontera Šumoboraca, a akcije nastaviti i u idućim godinama, još većim intenzitetom te uključivanjem brojnih drugih organizacija i volontera širom Hrvatske, piše Tportal.

TAGOVI