Trajna zaštita Jabučke kotline

Autor: B.O. Objavljeno: 11.11.2021. 🕜 13:32 Lokacija: Zagreb

Morska bioraznolikost se oporavlja, a ribari imaju koristi od sve obilnijeg i vrjednijeg ulova

WWF, svjetska organizacija za zaštitu prirode je tijekom prošlog tjedna (od 2. do 6. studenog) sudjelovala na 44. sjednici Opće komisije za ribarstvo na Sredozemlju (GFCM), a čije stranke su sve zemlje Sredozemlja. 

Tijekom sjednice donesena je odluka da posebna regulacija ribolova u dijelu Jabučke kotline, kojima su se do sada privremeno štitili ribarski resursi, postaje trajna. 

"To je dobitna situacija: morska bioraznolikost se oporavlja, a ribari imaju koristi od sve obilnijeg i vrjednijeg ulova", priopćeno je iz WWF Adrije

Jabučka kotlina nalazi se u srednjem Jadranu. Ona se proteže od otoka Žirja prema Ortoni na ušću Pescare, grada i luke na talijanskoj obali Jadrana.

 

Održivost ribolovne aktivnosti 

"Dosadašnja mjera zaštite pokazala se vrlo uspješnom te je pridonijela obnovi populacija oslića i škampa, ali i niza drugih morskih organizama, na zadovoljstvo ribara, znanstvenika, nevladinih organizacija i Uprave ribarstva. Sada ovo prekogranično područje Hrvatske i Italije dolazi pod obvezujuću trajnu zaštitu kako bi i dalje moglo opskrbljivati ribom okolna područja u kojima je ribarenje dopušteno", rekao je Mosor Prvan, delegat WWF-a pri Općoj komisiji za ribarstvo na Sredozemlju. 

Zemlje u okružju koje su se prošlog tjedna sastale na godišnjem zasjedanju Opće komisije za ribarstvo na Sredozemlju (GFCM) Organizacije Ujedinjenih naroda za hranu i poljoprivredu (FAO), te u nazočnosti nevladinih organizacija kao što je IUCN, Oceana i WWF, usvojile su i višegodišnje planove upravljanja za održivo iskorištavanje pridnenih i malih pelagičkih stokova u Jadranskom moru, kako bi se osigurala održivost ribolovne aktivnosti usmjerene na te resurse.

TAGOVI