Ugovori za kompostanu i sortirnicu u Đurđevcu

Autor: B.O. Objavljeno: 05.11.2021. 🕜 09:01 Lokacija: Đurđevac

Nastavak ulaganja u sustav gospodarenja otpadom na đurđevačkom području

Zahvaljujući ugovorima za projekte Izgradnja i opremanje postrojenja za obradu biootpada – kompostana Đurđevac i Izgradnja i opremanje postrojenja za sortiranje odvojeno prikupljenog otpada u Đurđevcu, koji su potpisani ovaj tjedan, nastavljaju se ulaganja u gospodarenje otpadom na tome području. 

Gradonačelnik Đurđevca Hrvoje Janči je istaknuo kako je taj grad uspješno povukao sredstva Europske unije za četiri projekta te, uz izgradnju kompostane i sortirnice, ranije nabavio komunalna vozila i spremnike za odvojeno prikupljanje otpada. "Ukupna vrijednost tih projekata iznosi 17 milijuna kuna, od čega je 11 osigurano upravo iz fondova EU-a", kazao je. 

Za izgradnju i opremanje postrojenja za obradu biootpada – kompostana Đurđevac ugovor je sklopljen između tvrtki Komunalne usluge, Komfort i Tehnix, a planiranim projektom izgradit će se i opremiti postrojenje za biološku obradu odvojeno sakupljenog biootpada minimalnog kapaciteta 2.000 tona godišnje te planiranog maksimalno iskorištenog operativnog kapaciteta 3.000 tona biootpada godišnje. Tako će se uspostaviti dodatni kapaciteti za recikliranje otpada uključeni u sustav gospodarenja otpadom Republike Hrvatske, objavljeno je na mrežnim stranicama Grada Đurđevca.

 

Najniže cijene odvoza 

Nadalje, u sklopu provedbe projekta Izgradnja i opremanje postrojenja za sortiranje odvojeno prikupljenog otpada u Đurđevcu, planira se izgradnja i opremanje postrojenja za gospodarenje otpadom namijenjenog razvrstavanju, mehaničkoj obradi i skladištenju odvojeno prikupljenog komunalnog otpada, tj. sortirnica kojom će se izravno pridonijeti povećanju stope recikliranja odvojeno prikupljenog otpada te stvoriti uvjeti za povećanje količina odvojeno prikupljenog otpada koji je pogodan za recikliranje. Ugovor za izgradnju i opremanje su sklopili Grad Đurđevac i tvrtka Tehnix. 

"Izgradnja ovih objekata dugoročno će imati brojne pozitivne učinke na kvalitetu života stanovništva kroz smanjivanje nelegalno odbačenog otpada, smanjenje količine otpada koji se odlaže na odlagalište te povećanje stope recikliranja otpada", zaključila je direktorica Komunalnih usluga Đurđevac Bara Čubelić

"Uz postojeće reciklažno dvorište, realizacijom ovih projekata zaokružit ćemo priču gospodarenja otpadom i tako našim građanima pružiti ne samo visoku razinu usluge, već i omogućiti plaćanje najniže cijene odvoza otpada u okolici", rekao je gradonačelnik Janči.

TAGOVI