Đurđevac nabavio 7 500 kanti za odvojeno prikupljanje otpada

Autor: B.O. Objavljeno: 22.01.2021. 🕜 11:41 Lokacija: Đurđevac

Napredak u recikliranju je očit, kaže gradonačelnik Hrvoje Janči

Grad Đurđevac je u partnerstvu s Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost (FZOEU) osigurao nabavu spremnika za odvojeno prikupljanje otpada, a ovaj tjedan stigla je prva pošiljka kanti za odvojeno sakupljanje papira, plastike i biootpada. 

U prvoj pošiljci, javlja Grad Đurđevac, stiglo je 2 500 kanti za odvajanje papira, a u narednim danima očekuje se doprema još pet tisuća kanti za odvojeno prikupljanje plastike i biootpada. 

Kante će se podijeliti građanima s gradskog područja i prigradskih naselja što će znatno pridonijeti povećanju odvojeno sakupljenog otpada te će se tako smanjiti odlaganje komunalnog otpada na odlagalištu Peski. 


Zeleni otoci 

Grad Đurđevac podsjeća kako je zahvaljujući ovom projektu prethodno nabavljeno 250 kontejnera za odvojeno sakupljanje papira, plastike, stakla, metala, tekstila i biootpada koji su postavljeni kod višestambenih zgrada i poslovnih subjekata. 

Također, postavljeni su dodatni zeleni otoci na području grada i prigradskih naselja te na vinogradarskom području. 

"Zadovoljni smo rezultatima u posljednje tri godine jer je napredak u recikliranju očit. Količine kontinuirano rastu, tako da u 2021. očekujemo još više odvojenog otpada. Odlagalište se u ovoj situaciji i sporije puni jer stiže manje količina komunalnog otpada", naglasio je gradonačelnik Đurđevca Hrvoje Janči


Kompostana i sortirnica 

Veća stopa odvajanja otpada rezultirala je i povećanjem posla na reciklažnom dvorištu. K tomu, odvojeno prikupljeni otpad od građana se dodatno sortira. 

"Prijava zelenih projekata koji pridonose očuvanju okoliša iznimno je važna jer njima želimo ukazati na važnost gospodarenja otpadom na području Đurđevca. Paralelno s nabavom kontejnera i kanti za recikliranje, u tijeku su prvi radovi na projektu kompostane i sortirnice, a koji će zajedno zaokružiti priču odvajanja otpada u našem gradu", rekao je Janči.

TAGOVI