Splitsko reciklažno dvorište prijavljeno za sufinanciranje sredstvima EU-a

Autor: B.O. Objavljeno: 20.01.2021. 🕜 10:21 Lokacija: Split

Pujanke kao temeljna infrastruktura za učinkovito odlaganje otpada

Ishođenjem pravomoćne građevinske dozvole za gradnju reciklažnog dvorišta Pujanke od 16. siječnja, ostvareni su tehnički preduvjeti za mogućnost podnošenja prijave na otvoreni poziv za dostavu projektnih prijedloga u svrhu sufinanciranja sredstvima Europske unije. 

Tako je ovo reciklažno dvorište postalo prvo na splitskome području koje je prijavljeno na sufinanciranje bespovratnim sredstvima EU-a, a koja se mogu dodijeliti u najvećem iznosu od 85 posto ukupnih sredstava projekta. 

Cilj projekta je, izvijestio je Grad Split, izgraditi i opremiti reciklažno dvorište Pujanke kako bi se pridonijelo povećanju stope odvojeno prikupljenog otpada na gradskome području i smanjenju količine otpada koji se odlaže na odlagalište. 


Kružno gospodarstvo

"Reciklažno dvorište stanovnicima Splita pružit će temeljnu infrastrukturu za učinkovito odlaganje otpada, a prikupljanjem reciklabilnog otpada potiče se njegova ponovna uporaba i osiguravaju se preduvjeti za stvaranje kružnog gospodarstva kako bi se raspoloživi resursi koristili na pametan i održiv način. U sklopu projekta planirane su i edukativno-informativne aktivnosti s ciljem upoznavanja građana s ulogom reciklažnih dvorišta u cjelovitom sustavu gospodarenja otpadom te s pravilnim odvajanjem otpada u kućanstvima", javlja Grad Split. 

Ukupan iznos projektne prijave je gotovo 3,5 milijuna kuna, dok je bespovratna sredstva moguće ostvariti u najvećem iznosu od približno 2,9 milijuna kuna.

TAGOVI