Pomoć komunalnim tvrtkama u Sisku, Petrinji i Glini

Autor: B.L. Objavljeno: 20.01.2021. 🕜 10:30 Lokacija: Zagreb

Osigurano je 50 mil. kuna za zbrinjavanje otpada na potresom pogođenim područjima

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkiovitost je osigurao 50 milijuna kuna za mjere zbrinjavanja otpada s potresom pogođenih područja Sisačko-moslavačke županije. Sve te aktivnosti FZOEU provodi u uskoj koordinaciji s Ministarstvom gospodarstva i održivog razvoja i lokalnih komunalnih tvrtki te Stožerom Civilne zaštite. 

Tako su 18. siječnja ove godine potpisani ugovori o suradnji s komunalnim tvrtkama iz Siska, Petrinje i Gline: Gospodarenje otpadom Sisak, Komunalcem Petrinja i Komunalcem Glina. Svakoj od te tri tvrtke FZOEU će dodijeliti po 8 mil. kuna, od čega je predujam od 200 000 već trebao biti uplaćen 19. siječnja. No, to nije sve jer će se sa Županijom i Stožerom Civilne zaštite utvrditi postoji li potreba za sklapanjem sličnim ugovora s još nekim od komunalnih tvrtki na području Županije. 

U sklopu tih ugovora, FZOEU će financirati sakupljanje, prijevoz, odvajanje i obradu otpada, ali i nabavu potrebne opreme. Cilj je da se što veća količina korisnog otpada uputi na daljnju oporabu, a ne da završi na odlagalištima, posebno zbog toga što se tri od pet odlagališta, koliko ih je aktivno u Sisačko-moslavačkoj županiji, nalaze na potresom pogođenim područjima.

Isto tako, građani će se stalno upoznavati s načinima odvojenog odlaganja otpada iz svojih porušenih objekata, kako bi se on što prije zbrinuo na odgovarajući način, objavio je FZOEU.


TAGOVI