Osijek: iskorak u gospodarenju otpadom

Autor: B.O. Objavljeno: 11.10.2021. 🕜 09:05 Lokacija: Osijek

Izravan prijevoz biootpada s glavne tržnice u osječku kompostanu

Velike količine biootpada koje svakodnevno nastaju na glavnoj tržnici u Osijeku od prošlog tjedna izravno se prevoze u osječku kompostanu. Najavljeno je to prilikom potpisivanja Ugovora o zbrinjavanju biootpada, kojeg su u prisutnosti osječkog gradonačelnika Ivana Radića prošli tjedan potpisali direktorica Tržnice Osijek Ivana Davidović i direktor Unikoma Mario Turalija

"Osijek je prvi u Hrvatskoj donio plan gospodarenja otpadom i prvi uspostavio sustav odvajanja otpada na kućnome pragu. Uspješno smo sanirali odlagališta otpada Filipovica i Nemetin, a u tijeku je i sanacija onoga u Sarvašu. Izgradili smo tri reciklažna dvorišta, u tijeku je izgradnja četvrtog, a u pogonu je i jedno mobilno dvorište. Uz to, imamo odlagalište za građevinski otpad, iako kao jedinica lokalne samouprave to nismo dužni, a kontinuirano se radi i na edukaciji građana", istaknuo je Radić, dodajući kako je suradnja između gradskih tvrtki korak dalje u sustavu ekološki održivog sustava gospodarenja otpadom u Osijeku.

 

Zatvoreni krug 

Tako je 7. listopada, simbolično na Zeleni četvrtak, prodavačima na tržnici podijeljeno stotinu spremnika od 30 litara za prikupljanje voća i povrća koje više nije na prodaju. 

Prema riječima Ivane Davidović, djelatnici Tržnice prikupljeni će otpad potom odlagati u spremnike od 1100 litara, a Unikom ga odvoziti u svoju kompostanu

"To je zatvoreni krug koji ima brojne prednosti - od zaštite ljudskog zdravlja i okoliša, preko smanjenja troškova poslovanja Tržnice, do smanjenja količine otpada na Lončarici Velikoj", dodao je Radić. 

Direktor Unikoma Mario Turalija napomenuo je kako će se ovim potezom povećati i udio recikliranja otpada kroz godinu, koji trenutačno iznosi 38 posto. "Vjerujem kako ćemo ovim tempom dosegnuti 50 posto i ući u najviši vrh recikliranog otpada u odnosu na ostale gradove u Hrvatskoj. Trenutačna godišnja količina biootpada iznosi oko šest tisuća tona, a kroz ovakve projekte očekujemo da ćemo dosegnuti do osam tisuća. Krajnji cilj je doći do 12 tisuća tona biootpada te u bliskoj budućnosti izaći na tržište biootpada Hrvatske kako bismo povećali udio tonaže i broj recikliranih sirovina", zaključio je Turalija, objavljeno je na stranicama Grada Osijeka.

TAGOVI